Fysik

Energi

08. maj 2013 af Spritmeister (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen.

Vi rigtig gerne have hjælp til et par opgave da jeg er helt lost.

Opgaver lyder således:

Et vandværk sender 1.500.000m3 vand pr. år, igennem et vandrør med en diameter på 380mm.

a) Hvilken hastighed har vandet?

b) Hvor meget energi opstår der?

Et andet sted, er der et skyllevand anlæg. Her skylder de 4.000.000m3 vand pr. år ud.

c) Hvis man sætter en vandmølle med en faldhøjde på 1 meter der hvor røret slutter, og antager at alt vandet rammer den hvor meget energien bliver der så produceret.? Nyttevirkning antages til at være 100.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2013 af mathon

a)

                            v • t • A = V

                            v • (3,15569·107 s) • ((π/4) • d2) = V

                            v • (3,15569·107 s) • ((π/4) • (0,38 m)2) = 1,5·106 m3

                            v • (3,57892·106 m2·s) = 1,5·106 m3

                           


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2013 af mathon

b)

                            Ekin = (1/2) • m • v2


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2013 af mathon

c)

                          som i a) og b)
men med
                          V = 4,0·106 m3
                                


Svar #4
08. maj 2013 af Spritmeister (Slettet)

Er det her så rigtigt? 

Har brugt en anden formel i c), da jeg aldrig rigtig har forstået den formel du har givet. 

Vedhæftet fil:fysik vandrør.docx

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2013 af mathon

a) fortsat

                            v  = (1,5·106 m3) / (3,57892·106 m2·s) = 0,419121 m/s ≈ 0,42 m/s

 

b) fortsat

                            Ekin = (1/2) • (1,5·109 kg) • (0,419121 m/s)2 = 1,31747·108 J = 131,747 MJ


 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2013 af mathon

rettelse til

c)

                            Epot = m • g • h = (4,0·109 kg) • (9,81 N/kg) • (1 m) = 3,64·1010 J = 36,4 GJ

 


Svar #7
08. maj 2013 af Spritmeister (Slettet)

Tusind tak for hjælpen

 


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.