Matematik

2D: Parallelle vektorer

09. maj 2013 af Solvejens (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave, der lyder:

I et koordinatsystem er givet vektorerne a= (t - 1 , 2)  og b = (3 , t), hvor t er et tal. <--- t - 1 over 2, og 3 over t.

Bestem de værdier a t for hvilke vektor aog vektor ber parallelle.

Nogen, der kan hjælpe mig her?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2013 af Yang (Slettet)

For vektorer i planen gælder, at determinanten for vektorerne a og b er lig 0, når vektorerne er parallelle. 

Du ender med en ligning, som du skal løse med hensyn til t. 


Svar #2
09. maj 2013 af Solvejens (Slettet)

# 1

Okay, det har jeg ikke prøvet før. Vil du vise det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

En alternativ fremgangsmåde er denne: to vektorer a og b i planen er parallelle, hvis og kun hvis den ene vektors tværvektor er vinkelret på den anden vektor. Altså

a || b   ⇔   âb = 0


Svar #4
09. maj 2013 af Solvejens (Slettet)

# 3

Er helt lost. Hvad skal jeg sætte t til at være så?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

t er jo et tal, som man finder ved at løse ligningen

â b = 0 ,

dvs

[t-1 ; 2]^ • [3 ; t] = 0 , eller

[-2 ; t-1] • [3 ; t] = 0 .

Løs nu denne ligning.


Svar #6
09. maj 2013 af Solvejens (Slettet)

# 5

Jeg ved ikke, hvad jeg taster på min TI-89...?!


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Læg lommeregneren langt væk og regn opgaven i hånden. Udregn skalarproduktet og løs den fremkomne ligning i t.


Svar #8
09. maj 2013 af Solvejens (Slettet)

# 7

Skalarproduktet er:   t - 1 · 3 + 2 · t = t - 3 + 2 t = - 3 + 3 t  ???

Dvs. t = 1 ???


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej. Skalarproduktet er

[-2 ; t-1] • [3 ; t] = -2·3 + (t-1)·t = 0 ,

der er en 2.-gradsligning i t.


Svar #10
09. maj 2013 af Solvejens (Slettet)

# 9

Okay. Hvorfor - 2 og ikke 2 som i de oprindelige oplysninger?


Svar #11
09. maj 2013 af Solvejens (Slettet)

solve ( - 2 · 3 + t^2 - 1 = 0 )

t = - √7   V   t = √7   ???


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Fordi tværvektoren til [a1 ; a2] er [-a2 ; a1] .

#11

Din løsning er ikke korrekt. Ligningen er jo

t2 -t -6 = 0 , dvs.

(t -3)·(t +2) = 0


Svar #13
09. maj 2013 af Solvejens (Slettet)

# 12

Okay, jeg er med på den nu.

Så min konklusion på spørgsmålet må være noget i retningen af, at når vektorerne a og b er parallelle, er værdierne af t lig med 2 og - 3 ???


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, det er ikke korrekt. Du har for det første ikke løst 2.-gradsligningen korrekt (benyt nulreglen korrekt).

For det andet kan t ikke både være lig med 2 og -3.

Det man kan slutte er, at hvis t er lig med en af de to rødder i 2.-gradsligningen, er de to vektorer a og b parallelle.


Svar #15
09. maj 2013 af Solvejens (Slettet)

Nulreglen:     t2 - t - 6 = 0     ( - 6 går ud)

                      t · (t - t) = 0

Jeg ved ikke, om det er det, du vil have?


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Jeg har ingen anelse om, hvad du laver her. Det ser hjemmestrikket ud. (Hvor gik -6 hen, da det gik ud?).

Jeg henviste til nulreglen for at løse ligningen sidst i #12

(t -3)·(t +2) = 0

Et produkt er lig med 0, hvis en eller flere af dets faktorer er lig med 0.

Hvilken værdi af t får faktoren (t -3) til at være lig med 0?

Hvilken værdi af t får faktoren (t +2) til at være lig med 0?


Svar #17
09. maj 2013 af Solvejens (Slettet)

# 16

Jamen, jeg er også helt på herrens mark i denne opgave!

 

3

og

- 2


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja.


Svar #19
10. maj 2013 af Solvejens (Slettet)

Så konklusionen på spørgsmålet er, at hvis t er lig med en af de to rødder 3 eller - 2 i 2.-gradsligningen (t - 3) · (t + 2) = 0, er de to vektorer a og b parallelle.

Eller hvad? Mangler der noget?


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Nej, det er helt korrekt.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.