Matematik

eksponentiel funktion

13. maj 2013 af HFNU (Slettet)

Jeg skal løse den her ligning: 200= 192 * 1,013 i x. Jeg får x til at være -3,16052. Men har fået at vide at x er plus 3,16052. Nogle der kan vise mig trin for trin hvordan jeg skal regne ligningen ud? Jeg har kigget efter en model i bogen men kommer tilsidst frem til at x  bliver -3,16052. Jeg vil blive meget glad for den der vil hjælpe mig til at blive bedre til at løse eksponentielle lignings opgaver ud


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2013 af ChemistryIsKey

Du har ligningen

     200 = 192 · 1.013x

Du dividerer med 192 på begge sider

     200 / 192 = 1.013x

Du tager log på begge sider (benytter på højre side reglen    log(ax) = x · log(a)  )

     log(200 / 192) = x · log(1.013)

Du dividerer med log(1.013) på begge sider

     x = log(200 / 192) / log(1.013) ≈ 3.16

:)


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. maj 2013 af lfdahl (Slettet)

Udgangspunktet er:

192 1,013x = 200

Del med 192 på begge sider:

1,013x = 200/192

Brug logaritmen på begge sider:

ln(1,013x) = ln(200/192)

Benyt, at ln(ax) = x ln(a):

x ln(1,013) = ln(200/192)

Del med ln(1,013) på begge sider:

x = ln(200/192)/ln(1,013)

 


Svar #3
13. maj 2013 af HFNU (Slettet)

Tak for jeres svar:) men får simpelthen ikke det rigtige resultat:(


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2013 af lfdahl (Slettet)

Prøv at forklare, hvad du gør, så kan det være, at vi sammen kan finde fejlen.


Svar #5
14. maj 2013 af HFNU (Slettet)

Ja ej det vil jeg meget gerne ..for tror det er den måde jeg stiller det op som ikke er helt rigtigt. Tak igen:)


Skriv et svar til: eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.