Kemi
Saltes opløselighed i vand
16. oktober 2005 af
kuerten15
Hvordan kan man beregne opløseligheden af calciumhydroxid i vand? Jeg har slået opløselighedsproduktet op, og fundet det til 5,89*10^-6 M^3.
Svar #1
16. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)
Ja og hvad betyder så det? Det betyder at der gælder:
[Ca2+]*[OH-]^2 = 5,89*10^-6 M^3
Hvis koncentrationen af Ca2+ i en opløsning der kun indeholder Ca(OH)2 benævnes med x, så kan koncentrationen af OH- skrives som 2*x (er du med?). Nu har vi altså ligningen
x*(2x)^2 = 5,89*10^-6 M^3
Så kan du finde x og så kender du koncentrationerne af OH- og Ca2+.
[Ca2+]*[OH-]^2 = 5,89*10^-6 M^3
Hvis koncentrationen af Ca2+ i en opløsning der kun indeholder Ca(OH)2 benævnes med x, så kan koncentrationen af OH- skrives som 2*x (er du med?). Nu har vi altså ligningen
x*(2x)^2 = 5,89*10^-6 M^3
Så kan du finde x og så kender du koncentrationerne af OH- og Ca2+.
Svar #2
16. oktober 2005 af kuerten15
Ja, jeg kunne bare ikke tænke så langt.
Har lige et endnu spg.
Hvordan beregner jeg [Ca2+] i en mættet opløsning af Ca(OH)2, hvori pH er fastholdt på 12,0.
Jeg ved at ved en mættet opløsning gælder følgende:
[Ca2+]*[OH-]^2 = K
Så skal jeg vel isolere [Ca2+]?
Har lige et endnu spg.
Hvordan beregner jeg [Ca2+] i en mættet opløsning af Ca(OH)2, hvori pH er fastholdt på 12,0.
Jeg ved at ved en mættet opløsning gælder følgende:
[Ca2+]*[OH-]^2 = K
Så skal jeg vel isolere [Ca2+]?
Svar #3
16. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)
Hvad siger pH som koncentrationen af OH-? Husk der gælder at
pOH + pH = 14
og
[OH-] = 10^(-pOH)
Så kender du [OH-] og da du kender opløselighedsproduktet kan du finde [Ca2+].
pOH + pH = 14
og
[OH-] = 10^(-pOH)
Så kender du [OH-] og da du kender opløselighedsproduktet kan du finde [Ca2+].
Skriv et svar til: Saltes opløselighed i vand
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
