Fysik

Spændingsfald i simpelt system

20. maj 2013 af sydfremmer (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kære Forum,

 

Jeg har opsat et lille system med en resistor af 100 kOhm og en LED forbundet i serie.

Som strømkilde bruger jeg et 9V batteri.

Når jeg via et multimeter måler strømmen over LEDen står der 1.5V.

1. Kan nogen forklare mig hvorfor der er dette fald i forhold til de oprindelige 9V?

2. Vil det være muligt at forudsige, at faldet vil være til 1.5V, baseret på at det er en 100 kOhm som er min resistor?

3. Hvis nej til 2, hvilket ekstra oplysninger skal man så bruge for at forudsige at faldet er til 1.5V - uden at måle!

Tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

i en serie forbindelse bliver spændingen delt mellem komponenterne derfor falder din spænding fra 9V til 1,5V


Svar #2
20. maj 2013 af sydfremmer (Slettet)

OK. Man ved med spørgsmål 2 og 3?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. maj 2013 af hesch (Slettet)

En LED ( Light Emitting Diode ) er en diode.

Når du sætter spænding over dit kredsløb, vil der løbe en strøm = ( 9V - 1,5V ) / 100kΩ = 0,075mA.

Hvis du kigger på diodens strøm- / spændingskarakteristik, vil du se, at spændingsfaldet over dioden netop er 1,5V ved strømstyrken 0,075mA.

Kredsløbet danner et arbejdspunkt ud fra modstandens og diodens karakteristikker, ( modstandens karakteristik er lineær:  U = R * I  ).


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

2. ja det er muligt at forudsige det (regne på det)

3. så skal du bruge størrelsen på LED'en også (hvis du ikke kender den)


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. maj 2013 af hesch (Slettet)

#2:  Tegn karakteristikkerne og find deres skæringspunkt.


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. maj 2013 af hesch (Slettet)

#5:    Sådan   ( ikke målfast ):

http://s18.postimg.org/mwqpob4l5/LED001_page_1.jpg

Nå, ja, LED-kurven krummer den forkerte vej ( spejl den i  y = x ).

Men håber du forstår princippet.


Svar #7
20. maj 2013 af sydfremmer (Slettet)

Til hesch:

 

Du skriver at

"Når du sætter spænding over dit kredsløb, vil der løbe en strøm = ( 9V - 1,5V ) / 100kΩ = 0,075mA"

Her bruger du jo, at spændingen over dioden er 1.5V. Jeg vil netop gerne forudsige denne størrelse frem for at bruge den i regnestykket. Giver det mening?


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. maj 2013 af hesch (Slettet)

#7:  Jamen dioder har forskellig karakteristik, afhængig af fremstillingsmetode, så du må i et datablad finde karakteristikken for den aktuelle diode.

I denne karakteristik indtegner du nu modstandens abejdslinie ved:

ΔUR = 0V   ⇒    ULED = 9V - 0V = 9V     og    IR = ILED = 0mA     ( plot punktet  ULED , ILED )

ΔUR = 9V    ⇒   ULED = 9V - 9V = 0V    og     IR = ILED = 9V / 100kΩ = 0,09mA     ( plot punktet )

Tegn arbejdslinien mellem disse to punkter.

Der hvor modstandens arbejdslinie skærer diodens karakteristik finder du kredsens arbejdspunkt.

Tegner det lige rigtigt:

http://s7.postimg.org/iwpt9l0qz/LED002_page_1.jpg


Svar #9
20. maj 2013 af sydfremmer (Slettet)

Tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september 2015 af gugu933 (Slettet)

\prod \bigcup dsaddsasdsadsad


Skriv et svar til: Spændingsfald i simpelt system

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.