Matematik

Cirkel og koordinatsæt

01. juni 2013 af Jelly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Er der nogle der kan hjælpe mig med denne opgave:

En cirkel har centrum i punktet (0,0) og radius sqrt(2). Linjen l har parameterfremstillingen:

(x,y) = (3,-3) + t* (1,-1), t ∈R

Opskriv en ligning for cirklen og bestem koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem linjen l og cirklen.

Håber på respons!

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2013 af peter lind

Ligningen for en cirkel med centrum (a, b) og radius r er (x-a)2+(y.-b)2= r2

Indsæt parameterfremstillingen i cirklens ligning. Det giver en ligning i t som du må løse


Svar #2
01. juni 2013 af Jelly (Slettet)

Ligning for cirklen:

(x-0)2 + (y-0)2= sqrt(2)2

Vi finder ligning for linjen l:

(x,y) = (3,-3) + t* (1,-1)

vektor n=(a,b) = tværvektorR = vektor n = (1,1)

a(x-x0) + b(y-y0) = 0

1(x-3) + 1(y+3) =0

x-3+y+3 = 0

x+y = 0

y = -x

Bliver koordinatsættet så (1,-1) ?

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2013 af peter lind

Det er den ene af løsningerne


Svar #4
01. juni 2013 af Jelly (Slettet)

Hvordan finder man den anden?


Svar #5
01. juni 2013 af Jelly (Slettet)

Er den anden koordinatsæt så:

(-1,1) ?

 

Håber på respons!


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. juni 2013 af peter lind

Hvis du sætter x=-y ind i ceklens ligningen får du 2y2 = 2. Der er 2 løsninger til den ligning


Svar #7
01. juni 2013 af Jelly (Slettet)

Kan umiddelbart ikke løse den ligning du kommer frem til? Hvordan gør man det? Det er nemlig uden hjælpemidler


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. juni 2013 af peter lind

Dividerer du med 2 får du y2=1 <=> y=±1. Du kan i princippet også bruge metoden til løsning af en andengrads ligning; men det her altså en hel del lettere


Svar #9
01. juni 2013 af Jelly (Slettet)

Hvad bliver koordinatsættet så?

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. juni 2013 af peter lind

Du har jo også x+y=0. brug det


Svar #11
01. juni 2013 af Jelly (Slettet)

Vil det så sige:

(1,-1) og (1,1) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. juni 2013 af peter lind

Den første er rigtig den anden ikke. Prøv at se  #8 igen


Svar #13
01. juni 2013 af Jelly (Slettet)

Kan ikke se hvad det andet koordinatsæt skal være ud fra #8? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. juni 2013 af peter lind

y=±1, x+y=0   hvilken muligheder giver det ?


Svar #15
02. juni 2013 af Jelly (Slettet)

Det giver y=-1 og y= 1 ?

 

(1,-1) og (1,1)


Svar #16
02. juni 2013 af Jelly (Slettet)

Det giver y=-1 og y= 1 ?

 

(1,-1) og (1,1)

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. juni 2013 af peter lind

Nej Hvis du sætter y = 1 ind i ligningen får du x+1=0 <=> x= -1 altså punktet (-1, 1)

Sætter du y =-1 ind i ligningen får du x-1=0 <=> x = 1  altså punktet (1, -1)


Skriv et svar til: Cirkel og koordinatsæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.