Fysik

Eksamen-stress - Hydrogen-spektrum - kun en bane?

20. juni 2013 af LostInMath (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Dette lyder nok som et dumt spørgsmål, men jeg kan ikke lige forstå det følgende.

Hvis et hydrogen-atom kun har en bane (til dens ene elektron), hvordan er det så muligt, at regne på, at det flytte sig flere skaller (som i følge Bohrs frekvensbetingelse og Rydbergformlen), og hvordan kan serier som lymann og balmer -serien eksisterer, hvis der kun er en bane???

Jeg håber det giver mening, selvom det er kludret skrevet. Jeg må have misforstået noget, og jeg vil hjertens gerne vide hvad! For jeg kan ikke få overstående til at passe sammen

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. juni 2013 af mathon

Hydrogenatomet har én elektron i K-skallen.
Det betyder ikke, at elektronen roterer i et cirkulært omløb med konstant radius som på en karrusel.
Elektronen kan - ifølge Bohr - ved energitilførsel exiteres dvs stødes/løftes udefter i flere energiforskellige omløb men stadig i K-skallen.

De forskellige energier er kvantiseret
                                                                En = -(h • c • Rdb) / n2 = (-13,6 eV) / n2
    og ved indbyrdes energispring
                                                                ΔE = En→m = (-13,6 eV) • (n-2 - m-2)     n>m   da energien regnes
                                                                                                                                         negativ

    udsendes fotoner
    med bølgelængden
                                                                λ-1 = Rdb • (m-2 - n-2)    n>m      da bølgelængden regnes positiv

    hvor for
                      Lymannserien
                                                                λ-1 = Rdb • (1-2 - n-2)     n>1       ultraviolet lys

                      Balmerserien
                                                                λ-1 = Rdb • (2-2 - n-2)     n>2       synligt lys

                      Paschenserien
                                                                λ-1 = Rdb • (3-2 - n-2)     n>3       infrarødt lys

                      Bracketserien
                                                                λ-1 = Rdb • (4-2 - n-2)     n>4       infrarødt lys
                                       
               
 
                                                       
 


Brugbart svar (2)

Svar #2
20. juni 2013 af Eksperimentalfysikeren

Hydrogenatomet har flere baner. I K-skallen er der kun 1 bane. Udenfor K-skallen er der de andre skaller, som blot ikke er "befolkede", når atomet er i grundtilstanden. Når atomet får tilført tilstrækkelig energi, kan elektronen springe til en skal længere ude. Derfra kan elektronen springe tilbage, men kan gøre det i flere omgange, f. eks. fra M til L, hvilket giver lys i én af Balmerlinierne. De fire serier svarer til, hvilken skal elektronen springer til:

Lymann:    K

Balmer:     L

Paschen:  M

Bracket:     N

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. juni 2013 af mathon

korrektion
#1

Hydrogenatomet har én elektron i K-skallen.
Det betyder ikke, at elektronen roterer i et cirkulært omløb med konstant radius som på en karrusel.
Elektronen kan - ifølge Bohr - ved energitilførsel exiteres dvs stødes/løftes udefter i flere energiforskellige omløb K-, L-,M- og N-skallen.

De forskellige energier er kvantiseret
                                                                En = -(h • c • Rdb) / n2 = (-13,6 eV) / n2
    og ved indbyrdes energispring
                                                                ΔE = En→m = (-13,6 eV) • (n-2 - m-2)     n>m   da energien regnes
                                                                                                                                         negativ

    udsendes fotoner
    med bølgelængden
                                                                λ-1 = Rdb • (m-2 - n-2)    n>m      da bølgelængden regnes positiv

    hvor for
                      Lymannserien
                                                                λ-1 = Rdb • (1-2 - n-2)     n>1       ultraviolet lys

                      Balmerserien
                                                                λ-1 = Rdb • (2-2 - n-2)     n>2       synligt lys

                      Paschenserien
                                                                λ-1 = Rdb • (3-2 - n-2)     n>3       infrarødt lys

                      Bracketserien
                                                                λ-1 = Rdb • (4-2 - n-2)     n>4       infrarødt lys
                                       
               
 
                                                       
 

 


Svar #4
01. august 2013 af LostInMath (Slettet)

Ved det er lidt sent, men jeg takker rigtig mange gange for de fine svar! Jeg trak faktisk lige præcis dette emne til min eksamen i fysik B og jeg fik et stort 12-tal! - Så hjertens tak!


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du kan eventuelt udmønte den taknemmelighed ved at trykke på knappen "Brugbart svar" ud for hvert af de svar i tråden ovenfor, som du synes var et brugbart svar for dit sprørgsmål.


Skriv et svar til: Eksamen-stress - Hydrogen-spektrum - kun en bane?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.