Kemi
Hjælp til en opgave!
23. oktober 2005 af
PreXus (Slettet)
Hey !
Håber lige nogen kan hjælpe mig lidt i gang med en opgave jeg sidder med. Har nu prøvet en hav af muligheder og får hele tiden et meget urealistisk tal. Opgave lyder som følge:
20,0 mL af en saltpetersyreopløsning titreres med 0m100 M NaOH med phenolphthalein som indikator. Ved farveomslaget er der tilsat 16,2 mL 0,100 M NaOH. Beregn koncentrationen af saltpetersyreopløsningen.
Nogen som lige kan hjælpe mig lidt i gang?
Håber lige nogen kan hjælpe mig lidt i gang med en opgave jeg sidder med. Har nu prøvet en hav af muligheder og får hele tiden et meget urealistisk tal. Opgave lyder som følge:
20,0 mL af en saltpetersyreopløsning titreres med 0m100 M NaOH med phenolphthalein som indikator. Ved farveomslaget er der tilsat 16,2 mL 0,100 M NaOH. Beregn koncentrationen af saltpetersyreopløsningen.
Nogen som lige kan hjælpe mig lidt i gang?
Svar #1
23. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)
Okay, der gælder n = c*V. Så kan du finde n(OH-) ved:
n(OH-) = 16,2ml * 0,100 M = 1,62 mmol
Da salpetersyren er deprotoniseret ifølge reaktionsskemaet (jf. at salpetersyre er en stærk syre):
HNO3 -> H+ + NO3-
Så vil [H+] = c(HNO3).
OH- reagerer med H+ efter
reaktionsskemaet:
H+ + OH- -> H2O
Ergo må stofmængden af tilsat OH- være lig stofmængden af H+ (dvs. n(OH-)=n(H+)) i opløsningen.
Det vil altså sige at:
c(HNO3) = n(OH-)/20,0ml = 1,62mmol/20,0ml= 0,0810 M
n(OH-) = 16,2ml * 0,100 M = 1,62 mmol
Da salpetersyren er deprotoniseret ifølge reaktionsskemaet (jf. at salpetersyre er en stærk syre):
HNO3 -> H+ + NO3-
Så vil [H+] = c(HNO3).
OH- reagerer med H+ efter
reaktionsskemaet:
H+ + OH- -> H2O
Ergo må stofmængden af tilsat OH- være lig stofmængden af H+ (dvs. n(OH-)=n(H+)) i opløsningen.
Det vil altså sige at:
c(HNO3) = n(OH-)/20,0ml = 1,62mmol/20,0ml= 0,0810 M
Skriv et svar til: Hjælp til en opgave!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
