Kemi

Opgave - haster!

27. juni 2013 af Sinimini (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Er der nogle, som kan hjælpe mig med følgende opgave? Benzoesyre C6H5COOH bruges sm konserveringsmiddel i f.eks. frugtjuice, hvor det hæmmer væksten af mikroorganismer. Syren reagerer med vand efter følgende reaktionsskema:

C6H5COOH(aq) + H2O(l) <<>> C6H5COO-(aq) + H3O+(aq)

a) Beregn pH for en opløsning, hvor stofmængdekoncentrationen af benzoesyre er 0,010M ( vurder ud fra Ks, om der er tale om en svag syre, en middelstærk syre eller en stærk syre) ER LAVET!


b) 25,0 mL 0,010M benzoesyre tilsættes 17,0 mL 0,012 M NaOH. Beregn blandingen pH. (tænk over, hvad blandingen efter tilsætning af NaOHindeholder)


c) Beregn forholdet mellem de aktuelle koncentrationer af benzoationer C6H5COO- og benzoesyre i en juice med 1) pH = 4,0 og 2) pH = 6,0

Den konserverende effekt skyldes benzoesyren.

d) Ved hvilken af de to pH-værdier har opløsningen den største konserverende effekt? Svaret skal begrundes.


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. juni 2013 af mathon

 

                                       C6H5COOH (aq)   +   H2O (l)   <--->   C6H5COO- (aq)   +   H3O+ (aq)    

er en ligevægt for et svagt syre/basesystem
dvs en puffer,

    hvor pufferligningen giver dig

                                                        pH = pKs + log(nb/ns)
                                           og

                                                        nb/ns = 10pH-pKs

hvoraf i
               b)
                                                        pH = 4,18+ log(0,000204/(0,00025-0,000204)) = 4,8

               c)
                                                                  1)     nb/ns = 104,0-4,18 = 0,6607        

                                                                  2)     nb/ns = 106,0-4,18 = 102•(104,0-4,18) = 66,07       
        

 

                                                       


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. juni 2013 af mathon

 

 

Den konserverende effekt skyldes benzoesyren,
hvorfor

 

               d)

                       opløsningen med pH = 4,0 har den største konserverende effekt.


Svar #3
27. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

Mange tunsinde tak. Men hvis man skrive forholdet som 1:, skal man så skrive 1: 0,6607


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. juni 2013 af mathon

 

                                        nb/ns = 0,6607

                                        nb : ns = 0,667 : 1 = 1 : 1,500


Svar #5
27. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

Hvad har du gjort for at komme fra 0,667:1 til 1:1,500? ;-)


Svar #6
27. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

Og kan man ikke skrive forholdet af syre nog basen som 1: 0,667?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. juni 2013 af mathon

Hvad har du gjort for at komme fra 0,667:1 til 1:1,500?   ;-)


Forholdstal kan forlænges og forkortes  (et forhold er jo egentlig en brøk selv om brøkstregne ikke noteres).

0,667:1 forkortes med 0,667 og giver 1:1,500.

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. juni 2013 af mathon

 

Og kan man ikke skrive forholdet af syre nog basen som 1: 0,667?

        ns/nb = 1,500 : 1 = 1 : 0,667


Skriv et svar til: Opgave - haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.