Kemi

Hjælp til opgave

28. juni 2013 af Sinimini (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. er der nogen, der vil hjælpe mig med min opgave? Phosphorsyrling er en dihydron syre med pks(H3PO3)=1,20 og pks(H2PO3^-) = 6,70. 25 mL vandig opløsning af H3PO3 titreres som en dihydron syre med en 0,102 M NaOH-opløsning med phenolphtalein som indikator. Der anvendes 22,6 mL NaOH-opløsning før indikatoren slår om.  a) Beregn syrens stofmængdekoncentration. b) Beregn pH for H3PO3-opløsningen inden titreringen. c) Hvad bliver pH for titrerblandingen, når der er tilsat 11,3 mL NaOH-opløsning?                                                                                                                                                                                            


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. juni 2013 af mathon

a)

                  H3PO3 (aq)  +   2 NaOH (aq)   --->   Na2HPO3 (aq)   +   2 H2O (l)   

 
                 reaktionsstofmængdeforhold
                                                                      H3PO3 : NaOH = 1 : 2 = (1/2) : 1


                titerligning:
                                        (1/2) • (0,025 L) • cs = (0,0226 L) • (0,102 M)

                                        cs = 2 • (0,0226 / 0,025) • (0,102 M) = 0,184 M

                                                                   
               


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. juni 2013 af mathon

b)

                pH = -log([H3O+])

           hvor [H3O+] beregnes af

                                                      [H3O+]2
                                                   -------------- = 10-pKs           
[H3O+] > 0 
                                                   cs - [H3O+]

                         dvs

                                                          [H3O+]2
                                                   ------------------- = 10-1,20
                                                   0,184 -
[H3O+]

                                     
                                                   [H3O+] = 0,08072 M

                                                   pH = -log(0,08072) = 1,1


 

              
                   


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. juni 2013 af mathon

c)

11,3 mL 0,102 M NaOH-opløsning er ækvivalent med

                                          (0,0113 L) • (0,102 mol/L) = 0,001153 mol NaOH, som netutraliserer

                                          (1/2) 0,001153 mol H3PO3 = 0,000576 mol H3PO3


Efter tilsætning af 11,3 mL 0,102 M NaOH

                                er

                                          n( H2SO3- ) = 0,001153 mol   

                                          n( H3SO3 ) = (0,025 L) • (0,184 mol/L) - 0,001153 mol = 0,003447 mol

pufferens pH beregnes
af
                                          pH = pKs + log(nb/ns)

                                          pH = 1,20 + log(0,001153 / 0,003447) = 0,7



 

                                 

          


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. juni 2013 af mathon

korrektion af

c)

11,3 mL 0,102 M NaOH-opløsning er ækvivalent med

                                          (0,0113 L) • (0,102 mol/L) = 0,001153 mol NaOH, som netutraliserer

                                          0,001153 mol H3PO3


Efter tilsætning af 11,3 mL 0,102 M NaOH

                                er

                                          n( H2SO3- ) = 0,001153 mol   

                                          n( H3SO3 ) = 0,001153 mol   

pufferens pH beregnes
af
                                          pH = pKs + log(nb/ns)

                                          pH = 1,20 + log1 / 1) = 1,2


Svar #5
28. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

Er du sikker på, at c er rigtig?


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. juni 2013 af mathon

 

"Er du sikker på, at c) er rigtig?"

Nej det er jeg ikke. Jeg vrøvler gevaldigt i dag:
for når

          22,6 mL 0,102 M NaOH-opløsning kan neutralisere 25 mL H3PO3-opløsning regnet som dihydron syre,
 kan
         11,3 mL 0,102 M NaOH-opløsning neutralisere 25 mL H3PO3-opløsning regnet som monohydron syre,

          hvorefter opløsningen indeholder (0,025 L) • (0,184 mol/L) = 0,0046 mol H2PO3-  i 36,3 mL opløsning

   dvs med den formelle koncentration

                                                 c( H2PO3- ) = (0,0046 mol) / (0,0363 L) = 0,127 M

             pH for en svag syre med den formelle koncentration cs
             beregnes af:
                                                 pH = (1/2) • (pKs - log(cs))

                                                 pH = (1/2) • (6,70 - log(0,127)) = 3,8

            

 

 

 

 

 

             


Svar #7
28. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

Hvor får du 36,3 fra?


Brugbart svar (2)

Svar #8
28. juni 2013 af mathon

blandingsvoluminet

                                   (25 + 11,3) mL = 36,3 mL


Skriv et svar til: Hjælp til opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.