Kemi

Lambert Beers lov.

02. august 2013 af nananaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey guys. 

Jeg har lige et spg. Jeg sidder med en opg. som jeg ikke helt kan finde ud af, det er følgende:

Opgave 1. Paracetamol opløst i ethanol har en extinktionskoefficient ε = 65.56 ml/(mg*cm) ved λmax = 244 nm. En prøve med ukendt koncentration absorberer 12.1 % af det indkommende lys i en standard celle med = 1cm.

Beregn koncentrationen i mol/l.

Jeg har fået absorbansen til 0.056011 og derefter indsætter jeg tallene i Lambert Beers lov: 

0.56011 = 65.56 ml/(mg*cm)*C*(1*10^-6).  C1 bliver derved 854.347 (enhed?). Men facit siger at den skal give 85.3 μg/l.

Hvad har jeg gjort galt?

Eftersom min c1 var forkert prøvede jeg at anvende facit og beregne c2. Det gjorde jeg ved at sige:

(85.3 μg/l)/151 g/mol = 0.565 μmol/l. Men facit siger 5.658 μmol/l, dette resultat ville jeg få hvis jeg anvendte den c1 jeg selv fandt frem til.

Kan nogen fortælle mig, hvor jeg har misfortået noget?    


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. august 2013 af LubDub (Slettet)

se


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. august 2013 af mathon

          
                                 A = ελ • L • c

                                 c = A / (ελ • L)

                                 c = (0,879 / ((65,56 mL·mg-1·cm-1) • (1 cm)) = 0,013408 mg/mL = 0,013408 g/L

                                 c = (0,013408 g/L) / (151,17 g/mol) = 8,869·10-5 M = 88,69·10-6 M = 88,69 µM


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. august 2013 af mathon

hvor #2 har glemt at tage ln på venstre side
#2 skal derfor korrigeres til:

                                A = ελ • L • c

                                 c = A / (ελ • L)

                                 c = (-ln(0,879)) / ((65,56 mL·mg-1·cm-1) • (1 cm)) = 1,967·10-3 mg/mL = 1,967·10-3 g/L

                                 c = (1,967·10-3 g/L) / (151,17 g/mol) = 1,297·10-5 M = 12,97·10-6 M = 12,97 µM

i fuld overensstemmelse med #1


Skriv et svar til: Lambert Beers lov.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.