Kemi

opgaver

17. august 2013 af lauranielsen89 (Slettet) - Niveau: B-niveau

for reaktionen  2NO(g)+O2(g)-> 2NO2(g)

fandt man, at hastigheden blev halveret, når koncentrationen af O2 blev halveret, mens hastigheden faldt til en fjerdedel, når koncentrationen af NO blev halveret.

opskriv et hastighedsudtryk for reaktionen.

 

kan i hjælp mig med at løs opgaven ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2013 af ChemistryIsKey

Hastighedsudtrykket må ud fra opgavens oplysninger afhænger af [NO] og [O2];

    v = k · [NO]m · [O2]n  ,  k = proportionalitetskonstant

Eksponenterne m og n skal da bestemmes. Du ved, at reaktionshastigheden halveres, når koncentrationen af O2 halveres, hvorfor reaktionshastigheden og [O2] må være ligefrem proportionale. Derfor må eksponenten n være lig 1, da 0.51 = 0.5.

Du ved også, at reaktionshastigheden faldt til en fjerdedel, når [NO] blev halveret. Dette betyder, at reaktionshastigheden må være ligefrem proportional med kvadratet på koncentrationen af NO. Eksponenten m må derfor være lig 2, da 0.52 = 0.5 · 0.5 = 0.25.

Således bliver hastighedsudtrykket for reaktionen

     v = k · [NO]2 · [O2]

og k vil have enheden     (M/s) / M3 =  M / (s · M3) = 1 / (s · M2) = (s · M2)-1

Håber det hjalp! :)


Skriv et svar til: opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.