Biologi

God måde at huske på?

18. august 2013 af OnceUponATime (Slettet)

Hej

Jeg synes aldrig at jeg kan huske hvad der er kønnet celledeling (meiose) og hvad der er ukønnet celledeling (mitose). Lige nu ved jeg det, fordi jeg har slået det op i bogen foran mig, men jeg har brug for en god metode at lære det uden ad på.

Er der nogen der kan komme i tanke om en let måde at lære, at meiose er kønnet celledeling og mitose er ukønnet celledeling uden ad på?

Jeg kan simpelthen ikke komme i tanke om noget ved de to ord der kan få mig til at tænke på det rigtige svar

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2013 af mathon

meiose foregår kun i kønsmodercellerne

alle kroppens øvrige celledelinger er mitoser


Svar #2
18. august 2013 af OnceUponATime (Slettet)

Jamen problemet er hvordan jeg kan huske at det er meiose der forgår der og ikke mitose? Her ligger mit problem nemlig


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2013 af Yang (Slettet)

Jeg kan ikke umiddelbart komme på en huskeregel, måske en mediciner eller biolog kan komme med en, når vedkommende kommer forbi indlægget.

Dog vil jeg bare påpege, at der vil komme mange ting, du ikke bare kan lære uden ad ved en huskeregel. Der er ikke andet for end at gennemgå stoffet så mange gange, at det sidder fast. Evt. sæt nogle stick notes rundt omkring i huset hvor du skriver
 

MEIOSE =...
MITOSE = ...

så får du det genopfrisket hver gang du fx. hver gang du kigger dig i spejlet. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2013 af mathon

du kunne jo prøve at forstå det
    menneskets celler har 46 kromosomer    23 fra hun og 23 fra han   

    æg- og sædcelle må altså have gennemgået reduktionsdeling = meiose i kønsmodercellerne

   skal kroppen danne nye celler andetsteds, skal disse - som kroppens øvrige celler  - indeholde 46
   kromosomer
   og dannes uden reduktionsdeling = mitose                
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. august 2013 af 123434 (Slettet)

Ved ikke om det her kan hjælpe

http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=mitosis&searchmode=none

meiosis (n.) Look up meiosis at Dictionary.com"division of a cell nucleus," 1905, from Greek meiosis "a lessening," from meioun "to lessen," from meion "less," from PIE root *mei- "small" (see minus).

mitosis (n.) Look up mitosis at Dictionary.com1887, coined in German from Greek mitos "warp thread" (see mitre) + Modern Latin -osis "act, process." Term introduced by German anatomist Walther Fleming (1843-1905) in 1882. So called because chromatin of the cell nucleus appears as long threads in the first stages.


Svar #6
18. august 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#3 Nej du har ret, havde dog bare håbet på en måde, der ville gøre det lettere for mig, siden jeg af en eller anden grund bare aldrig husker det. Men ideen med at skrive dem på de der stick it notes, eller hvad de nu hedder, lyder fremragende.

 

#5 Det hjælper skam en smule, tak skal du have! :)

 

#4 Jamen alt det kan jeg godt, og det hænger stadigvæk ikke fast. Men nu synes jeg, at jeg har gentaget det så mange gange for mig selv, at det snart må sidde fast, og jeg har også tænkt mig at skrive det og klistre det fast overalt i hjemmet :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2013 af Jegvedingenting

Du kan også lave stickynotes på computeren, hvis du har windows 7 også have dem klar hver gang du starter computeren op. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. august 2013 af Dulugtergrimt (Slettet)

Mediciner her, og der er umiddelbart ingen huskeregler til, hvad der er hvad (jeg tror nok jeg kan mine huskeregler ;)). Det er som sådan én ting man skal huske på (kan du den ene, så kan du den anden), og hvis du ikke kan det nu, så kommer det med tiden, efter gentagelser på gentagelser. 


Brugbart svar (2)

Svar #9
21. august 2013 af MSkousen

Hvis det blot er at huske forskel på miose og mitose er min huskeregl: i Mitosen dannes der to celler, jeg ved godt det er lidt plat men det virker for mig


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. august 2013 af MSkousen

Det er lidt svært at få fremhævet at stavelsen to indgår i mitosen og der dannes to celler= vækstcelledelingen


Brugbart svar (1)

Svar #11
22. august 2013 af mathon

mitosen danner to ens celler    meiosen danner ei to ens celler       moder og dattercelle


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. december 2022 af Juliemusling

Min biologilærer sagde: Meiose er kønnet, altså det er det der kommer børn ud af. Gravide kvinder spiser mærkelige ting som majonæse (meionæse???). Det virker i hvert fald for mig, man kan godt se at den er liiidt svær.


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. december 2022 af Juliemusling

Min biologilærer sagde: Meiose er kønnet, altså det er det der kommer børn ud af. Gravide kvinder spiser mærkelige ting som majonæse (meionæse???). Det virker i hvert fald for mig, man kan godt se at den er liiidt svær.


Skriv et svar til: God måde at huske på?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.