Fysik

forsøg - elektricitet

18. august 2013 af den52 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej! håber virkelig I kan hjælpe...
 

Teori:

I varmelegemet i kogepladen er der to modstande A og B. Hvorledes modstande er forbundet afhænger af om kogepladen er på trin 1,2 eller 3. Jeg vil afsløre, at på trin 2 ledes strømmen kun gennem modstand A

 

opgave

Bestem hvorledes strømmen ledes gennem modstand A og B på trin 1 og 3. Bestem Resistansen for modstand A og for modstand B.

 

Trin 1 = hædningskoefficient på 196 ohm (ud fra graf)
Trin 2 = hældningskoefficient på 143 ohm (ud fra graf)

trin 3 = hældningskefficient på 45,5 ohm (ud fra graf)

 

opgaven er vedhæftet

 

Vedhæftet fil: kogepladen.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2013 af hesch (Slettet)

Ad trin 2:   A ≈ 143 ohm

Ad trin 3:  B ≈ 48 ohm

Ad trin 1:   B + C ≈ 191 ohm   ( serieforbindelse )

Altså:  Modstandene er ikke målt helt nøjagtigt ud fra graferne.


Svar #2
18. august 2013 af den52 (Slettet)

har du en udregning?


Svar #3
18. august 2013 af den52 (Slettet)

det er nemlig en eksamensopgave, så skal kunne forklare det

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2013 af hesch (Slettet)

Du kan jo prøve at koble A og B parallelt ( prøve andre kombinationer ). Her kan jeg ikke finde en fornuftig løsning, og antallet af kombinationer med to modstande er jo meget begrænset, så man kan derfor hurtigt gætte sig frem.

Man kunne måske justere modstandene ( fejlmålingen ) såldes at man opnår least square error for de tre trin, måske A skal justeres til 145 ohm.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. august 2013 af hesch (Slettet)

Herved findes:

Trin 1:  B + C = 193 ohm

Trin 2:  A = 145 ohm

Trin 3:  B = 48 ohm

Afvigelserne kan begrundes i modstandenes temperaturkoefficient.


Svar #6
18. august 2013 af den52 (Slettet)

Hvordan er du nået frem til at B = 48 ohm og hvor kommer C fra? Hvad er C? Forstår det ikke helt

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2013 af hesch (Slettet)

Sjuskefejl:

Trin 1:  A + B = 193 ohm

Trin 2:  A = 145 ohm

Trin 3:  B = 48 ohm

B er den målte modstand i trin 3 ( egentlig 45,5 ohm )


Svar #8
18. august 2013 af den52 (Slettet)

hvordan er du så nået frem til at B= 48 ohm?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. august 2013 af hesch (Slettet)

Du må jo justere for at få tingene til at passe ( se redigerede sidste linie i #7 ).

Det er praksis, det her, ikke teori med nøjagtigheder på 7 decimaler.   :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. august 2013 af hesch (Slettet)

Nu da A og B er justeret, kunne du jo måle dem om igen ved spændingerne:

Trin 2:  UA = 230V

Trin 3:  UB = 230V

Trin 1:  UA = 230V*145Ω / ( 48 + 145 )Ω = 173V

           UB = 230V*48Ω / ( 48 + 145 )Ω = 57V

Du vil så givetvis finde andre modstandsværdier for A og B, der nu er målt ved de rigtige arbejdsspændinger, i de forskellige trin.

Dette skyldes modstandenes temperaturkoefficient.


Svar #11
19. august 2013 af den52 (Slettet)

okay tusinde tak for svaret. jeg har vidst fået styr på det nu :-)


Skriv et svar til: forsøg - elektricitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.