Kemi

HPLC - Beregn renhedsprocenten af stoffet

19. august 2013 af DKPS (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej håber der er en klog hovede der kan løse denne opg. 

 

En prøve af aspirin bestemmes ved tre-dobbeltbestemmelse med ekstern standard. Som ekstern standard anvendes standarden med 20 mg/L.

Der afvejes ca. 125 mg prøve som opløses i 100,00 ml. Herefter udtages 2,00 ml som overføres i 100 ml målekolbe. Denne opløsning chromotograferes og der fremkommer følgende resultater:

Ekstern standard:

Koncentration; 20 mg/L   og    Areal; 17,22 • 106

Prøver:

Afvejert prøve; 121,9 mg   og   Areal; 17,65 • 106

Afvejert prøve; 126,1 mg   og   Areal; 18,32 • 106

Afvejert prøve; 124,3 mg   og   Areal; 18,02 • 106

 

a) Beregn renhedsprocenten af stoffet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2013 af KimT.T. (Slettet)

1) Start med at beregne koncentrationerne (mg/L) på de tre endelige prøveopløsninger (p1, p2 og p3) som chromotograferes:

    p1:
    Startopløsning:        c(prøve) = 121,9 mg/100,00 mL = 1219 mg/L
    Slutopløsning:         m(prøve) = 1219 mg/L · 0,002 L = 2,438 mg
                                       c(prøve) = 2,438 mg/100,00 mL = 24,38 mg/L

    p2:
    
Startopløsning:       c(prøve) = 126,1 mg/100,00 mL = 1261 mg/L
    Slutopløsning:        m(prøve) = 1261 mg/L · 0,002 L = 2,522 mg
                                      c(prøve) = 2,522 mg/100,00 mL = 25,22 mg/L

    p3:
    
Startopløsning:       c(prøve) = 124,3 mg/100,00 mL = 1243 mg/L
    Slutopløsning:        m(prøve) = 1243 mg/L · 0,002 L = 2,486 mg
                                       c(prøve) = 2,486 mg/100,00 mL = 24,86 mg/L


2) Beregn forholdet mellem areal af chromatografpeak og koncentration.  
Arealerne udgør mængden af det rene aspirin i opløsningerne, men afhængig af koncentrationen af opløsningen vil man følgelig have forskellige mængder ren aspirin. For at sammenligne de fundne arealer for prøveopløsningerne med arealet bestemt for den eksterne standard, skal vi altså derfor tage hensyn til koncentrationerne. Dette gøres ved at beregne forholdet mellem areal og koncentration for de tre prøveopløsninger og for standarden (s):

    p1:     17,65 · 106 / 24,38 =  723954 

    p2:     18,32 · 106 / 25,22 = 726408

    p3:     18,02 · 106 / 24,86 = 724859

    s:        17,22 · 106 / 20,00 = 861000


3) Renhedsprocenterne for de tre prøveopløsninger (r1, r2 og r3) kan nu bestemmes, idet forholdet mellem areal og koncentration for den eksterne standard sættes til at være 100 %:  

     r1:      (723954 / 861000) · 100 % =  84,08 %

     r2:      (726408 / 861000) · 100 % = 84,37 %

     r3:      (723859 / 861000) · 100 % = 84,19 %

Den gennemsnitlige renhedsprocent:
                                                                  = 84,2 %

                        


Skriv et svar til: HPLC - Beregn renhedsprocenten af stoffet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.