Matematik

funktioner

22. august 2013 af Massou (Slettet) - Niveau: A-niveau

Fabrikken sælger isene, og salgsprisen p pr. tusind is afhænger af produktionens størrelse på følgende måde
            p(x)=15-0,5x ;x∈[1;15]
hvor p er salgsprisen målt i enheder af 1000 kr.
(fx: Sælger fabrikken 5000 is pr. dag vil salgsprisen pr. 1000 is være p(5)=12.5 svarende til 12500 kr, og salget af de 5000 is vil så indbringe 5⋅12500 kr=62500 kr)
Det beløb fabrikken får ind ved salg af x is – kaldet omsætningen – er derfor givet ved
                        O(x)=x⋅p(x);x∈[1;15]
hvor O er det beløbet i enheder af 1000 kr som fabrikken får ind ved salg af x is regnet i tusinder.
(fx: Sælger fabrikken 6500 is én bestemt dag er omsætningen O(6,5)=76,375 svarede til 76375 kr)
 Tegn grafen for O i det angivne interval, og angiv funktionens monotoniforhold. Hvilken type funktion er O?

Fortjenesten/avancen A ved at producere x enheder is må være forskellen mellem omsætningen og omkostningerne, dvs.
                           A(x)=O(x)-K(x);x∈[1;15]
hvor A angiver fortjenesten for fabrikken i enheder af 1000 kr. ved salg af x enheder is.
(fx: Ved salg af 2500 is er avancen A(2,5)=23,5 som svarer til 23500 kr.)

Tegn grafen for A og angiv funktionens monotoniegenskaber (I hvilke intervaller vokser/aftager funktionen). Bestem ved hvilken isproduktion avancen er størst, og angiv hvor stor avancen er.

Den isproduktion hvor avancen er størst – og som I har fundet i spørgsmål d - kaldes x_0.
Tegn til slut graferne for marginalomkostningen K_M (x)=K(x+1/1000)-K(x) og marginalomsætningen O_M (x)=O(x+1/1000)-O(x) i samme koordinatsystem. Bestem den værdi hvor K_M (x)=O_M (x), og giv en ikke matematisk forklaring på, at dette skæringspunkt netop er x_0 (eller meget meget tæt på x_0).
Vink! Se på graferne for O_M og K_M til venstre og til højre for x_0. Hvad stiger og hvad falder, og hvad vil det sige i ’daglig tale’?

 

Jeg har virkelig bruget for hjælpen, jeg har allerede noget af det

tak på forhånd!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Så start med at forklare, hvad du selv har gjort. Opgaven hører egentlig hjemme i VØ forumet.


Svar #2
22. august 2013 af Massou (Slettet)

Jeg har tegnet grafen, men jeg ved ikke hvordan jeg skal finde funktionens monotoniforhold og hvilken type funktion er O. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Udregn forskriften for funktionen O(x). Hvis du har tegnet dens graf har du vel allerede fundet forskriften og kan deraf se, hvilken type  funktion det er (eksponentialfunktion, polynomium, logaritmefunktion, eller ... ?).

Man undersøger monotoniforhold for O(x) ved at lave fortegnsundersøgelse for O'(x).


Skriv et svar til: funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.