Kemi

reversibel reaktion kemi

22. august 2013 af Thecoolstuff (Slettet)

PCl5<-->PCl3+Cl2 

Kc=0,042

1,82 mol PCl5 sættes i en beholder med en volumen på 10 L. Der opvarmes til cirka 300 grader og temperaturen holdes konstant. Hvad er de aktuelle koncentrationer for de tre reaktionsdeltagere når der bliver ligevægt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2013 af mathon

                                           PCl5              <--->        PCl3   +   Cl2
i ligevægt                       1,82 mol - x                      x            x                  0<x<1,82


           ligevægtsbrøk         
                                          [PCl3] • [Cl2] / [PCl5] = 0,042 M                      

                                          x • x / (1,82 - x) = 0,042      0<x<1,82                

                                               x = 0,26

      de aktuelle ligevægtskoncentrationer ved 300ºC:


                                       PCl5               PCl3          Cl2
                                     1,56 M         0,26 M     0,26 M

                


Svar #2
22. august 2013 af Thecoolstuff (Slettet)

Skal jeg ikke først bruge formlen C=n/V for at regne koncentrationen af 1,82 mol PCl5? Det giver ik så meget mening at regne med mol? Eller tager jeg fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2013 af mathon

Jo (man skal jo læse teksten rigtigt!  :-)  )

rettelse:

                                           PCl5              <--->        PCl3   +   Cl2
i ligevægt                       0,182 mol - x                    x            x                  0<x<0,182


           ligevægtsbrøk         
                                          [PCl3] • [Cl2] / [PCl5] = 0,042 M                      

                                          x • x / (0,182 - x) = 0,042      0<x<0,182                

                                               x = 0,0689

      de aktuelle ligevægtskoncentrationer ved 300ºC:


                                       PCl5                  PCl3             Cl2
                                     0,1131 M       0,0689 M    0,0689 M

                


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2013 af mathon

eller
                                                                   PCl5              <--->        PCl3   +   Cl2
i ligevægtskoncentrationer                       0,182 M - x                    x            x                  0<x<0,182 M


           ligevægtsbrøk         
                                          [PCl3] • [Cl2] / [PCl5] = 0,042 M                      

                                          x • x / (0,182 - x) = 0,042      0<x<0,182        uden enheder             

                                               x = 0,0689

      de aktuelle ligevægtskoncentrationer ved 300ºC:


                                       PCl5                  PCl3             Cl2
                                     0,1131 M       0,0689 M    0,0689 M

                


Skriv et svar til: reversibel reaktion kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.