Kemi

Beregning af forskydning

25. august 2013 af ChemistryIsKey - Niveau: A-niveau

Hej SP!

Har et spørgsmål omhandlende en opgave, hvori en forskydning af en ligevægt skal beregnes (Det drejer sig om opgave 19 i Basiskemi B, hvis det hjælper på nogen måde). Opgaven har tre delspørgsmål, hvoraf jeg har besvaret de to første;

"Vi betragter en beholder, der indeholder N2O4 og NO2 ved 20 °C.

Ligevægtskonstanten er anført til højre for reaktionsskemaet:

                                               N2O4 (g) <=> 2 NO2 (g)       Kc = 0.0032 M   (20 °C)

Ligevægt:                              0.100 M          0.0179 M

Lige efter volumenhalvering: 0.200 M          0.0358 M

a)

Beregn reaktionsbrøkens værdi med de aktuelle koncentrationer, som står i første linje under reaktionsskemaet.

     Y = [NO2]2 / [N2O4] = (0.0179 M)2 / 0.1 M = 0.0032 M = Kc

b)

Voluminet halveres, hvilket fordobler begge stoffers aktuelle stofmængdekoncentrationer.
Beregn reaktionsbrøkens værdi lige efter volumenhalveringen og kommentér.

     Y = [NO2]2 / [N2O4] = (0.0358 M)2 / 0.2 M = 0.0064 ≠ Kc         (Forskydning mod venstre, da Y > Kc).

c)

Derefter sker der en forskydning, så systemet atter kommer i ligevægt.
Beregn de aktuelle stofmængdekoncentrationer i den nye ligevægtsblanding."

Det er så hér jeg står af. Har prøvet at indføre varible, der så lægges til / trækkes fra efter forskydningen, men får forkerte resultater... Hjælp søges!

På forhånd tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2013 af JG0005 (Slettet)

jeg vil mene at du kan opstille en ligningen til denne opgave. Du ved at Y=K for at reaktionen er i ligevægt. Du kender k, hvilket er 0.0032 M. Derefter kender du den samlede stofmængdekoncentration, hvilket er 0.200M+0.0358M. derefter kan du opstille to ligningen med to ubekendte. Jeg har fået følgende:

x=  stofmængdekoncentration af N2O4

y= stofmængdekoncentration af NO2.

 

x+y=02M+0.00358M og y2/x=0.003204 M.

Jeg har fået noget der hedder maple til at løse ligningen og svaret er følgende:

x= 0.20987 M

y= 0.02593 M


Brugbart svar (3)

Svar #2
25. august 2013 af LubDub (Slettet)

c)

                                                            N2O4 (g)     <----->     2 NO2 (g)              K= 0,0032 M (20oC)
Ligevægt                                            0,100 M                     0,0179 M
Ligevægt efter volumenændring         0,200 M                     0,0358 M
Ændring                                                 +x                              -2x            
Ligevægt igen                                   0,200 M + x                 0,0358 M - 2x,      x > 0,0179 M

 

 ..

            [NO2]2 / [N2O4] = Kc
            (0,0358 M - 2x)2 / (0,200 M + x) = 0,0032 M

            x = 0,00509 M

 

.. Ved ligevægt igen

                [N2O4] = 0,200 M + 0,00509 M = 0,2051 M
                [NO2] = 0,0358 M - 2•0,00509 M = 0,0256 M


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2015 af mollylar22 (Slettet)

#2

c)

                                                            N2O4 (g)     <----->     2 NO2 (g)              K= 0,0032 M (20oC)
Ligevægt                                            0,100 M                     0,0179 M
Ligevægt efter volumenændring         0,200 M                     0,0358 M
Ændring                                                 +x                              -2x            
Ligevægt igen                                   0,200 M + x                 0,0358 M - 2x,      x > 0,0179 M

 ..

            [NO2]2 / [N2O4] = Kc
            (0,0358 M - 2x)2 / (0,200 M + x) = 0,0032 M

            x = 0,00509 M

.. Ved ligevægt igen

                [N2O4] = 0,200 M + 0,00509 M = 0,2051 M
                [NO2] = 0,0358 M - 2•0,00509 M = 0,0256 M


Hvordan ved du at ændringerne er +x og -2x? Hvorfor plus i den ene og minus i den anden?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2020 af Eswald (Slettet)

Fandt du svaret på det sidste spørgsmål?


Skriv et svar til: Beregning af forskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.