Fysik

Beregn stoffets halveringstid. HJÆLP

25. august 2013 af Peter19952 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! Jeg har kæmpet med de her opgaver i lang tid og kan ikke finde ud af det... Spørgsmålene lyder:

En prøve af et radioaktivt stof har aktiviteten 82 kBq. Præcis to døgn senere er aktiviteten af samme prøve aftaget til 35 kBq.

1. Beregn stoffets halveringstid.

2. Hvor mange radioaktive kerner indeholdt prøven ved første måling?

På forhånd tak!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt henfaldsloven og det faktum, at du kender A0 og A(2døgn)


Svar #2
25. august 2013 af Peter19952 (Slettet)

Tak! men ved ikke rigtig hvordan jeg skal indsætte det i formlen: N  =  N0 ·  2^−t/T, ved godt det er et meget dumt spørgsmål, men det med halveringstider er ikke min stærke side....


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2013 af Jerslev (Slettet)

#2: Du kender ikke antallet af kerner. Benyt formuleringen med aktiviteten i stedet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2013 af mathon

1)

                 Ao = A • 2t/T1/2

                 (Ao/A) = 2t/T1/2

                 ln(Ao/A) = ln(2) • (t/T1/2)

                 T1/2 / t = [ln(2) / ln(Ao/A)]

            T1/2 = [ln(2) / ln(Ao/A)] • t
dvs

            T1/2 = [ln(2) / ln(82/35)] • (2 døgn) = 1,62831 døgn

2)

            Ao = k • No

            No = k-1 • Ao = (T1/2 / ln(2)) • Ao = (1,62831 døgn) / ln(2)) • (7,0848·109 døgn-1) = 1,66433·1010
           

                 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2013 af mathon

.......................

82 kBq = 8,2·104 Bq = 8,2·104/ s = (8,2·104 • 8,64·104) / (8,64·104 s) = 7,0848·109 / døgn = 7,0848·109 døgn-1


Skriv et svar til: Beregn stoffets halveringstid. HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.