Kemi

ligevægte og tryk

26. august 2013 af Thecoolstuff (Slettet) - Niveau: A-niveau

Betragt ammoniakligevægten: 3 H2+N2 <-> 2 NH3

I en ligevægtsblanding i en luket beholder ved 50o C måles partialtrykket for de tre gasser til:

p(NH3)= 1,76 bar

p(N2)=6,675 bar

p(H2)=21,87 bar

a) beregn kc ved 500oC

b) Undersøg om nedenstående blandinger ved 500 C er nået til en ligevægt, Hvis ikke, angiv da nettoreaktonens retning, når der opstår ligevægt. 

P(NH3)= 15,40 bar

p(N2)=19,42 bar

p(H2)=65,99 bar


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2013 af mathon

   beregn først     Kp ved 50ºC


Svar #2
26. august 2013 af Thecoolstuff (Slettet)

Undskyld min fejl. Der skulle i starten stå 500 C ikke 50. 

og i opgave a er det kp som skal beregnes- ikke kc.. Jeg ved hvordan man beregner kc, men ikke hvordan man beregner kp


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2013 af mathon

…og så står der nok Kp i opgaveteksten


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2013 af mathon

ligevægtsbrøken
ved 500 ºC

                                      p(NH3)2
                                 ------------------ = Kp
                                 p(H2)3 • p(N2)

.

                                            (1,76 bar)2
                                 -------------------------------- = Kp = 4,44 bar-2
                                (21,87 bar)3 • (6,675 bar)



                         

           


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2013 af mathon

a)   rettelse
      
                                            (1,76 bar)2
                                 -------------------------------- = Kp = 4,44·10-5 bar-2
                                (21,87 bar)3 • (6,675 bar)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2013 af mathon

b)

                                            (15,40 bar)2
                                 -------------------------------- = 4,25·10-5 bar-2 < Kp
                                (65,99 bar)3 • (19,42 bar)

hvorfor nettoreaktionens retning
er
                                3 H2 (g)   +   N2 (g)    --->    2 NH3 (g)   under dannelsen af ligevægt


Svar #7
27. august 2013 af Thecoolstuff (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: ligevægte og tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.