Matematik

Mat: Planer i rummet

27. oktober 2005 af Ida1234 (Slettet)
Hvis man har to ligning for 2 planer (altså en ligning pr. plan) hvordan bestemmer man så om de er parallelle evt. sammenfaldende?

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2005 af 2835 (Slettet)

Hvis de er parallele har de "samme" normalvektor.

::2835::
www.gym-opg.webbyen.dk

Svar #2
27. oktober 2005 af Ida1234 (Slettet)

Okay.. Behøver den være helt den samme? Eller er det ikke nok at forholdet mellem x,y og z er det samme? Og hvordan ved man om de er sammenfaldende?

Tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2005 af 2835 (Slettet)

hvis bare forholdet er det samme er de parallele, kan ikke helt huske det med sammenfaldene.

::2835::

Svar #4
27. oktober 2005 af Ida1234 (Slettet)

Okay mange tak..!! Så håber jeg der er en anden en der kan forklare det med sammenfaldende..

Svar #5
27. oktober 2005 af Ida1234 (Slettet)

Hvad nu vis forholdet bliver -0,5=0,5=-0,5 er de så stadig parallelle eller skal fortegnet en betydning?

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. oktober 2005 af fixer (Slettet)

#5
Jeg vil være venlig ved dig og undlade at kommentere "-0,5=0,5=-0,5" yderligere end jeg hermed har gjort ;-)

Vi betragter to førstegradsligninger i x, y og z

a_1*x + b_1*y + c_1*z + d_1 = 0 (1)

a_2*x + b_2*y + c_2*z + d_2 = 0 (2)

Ligningerne (1)-(2) fremstiller to planer p1 og p2 med henholdsvis n_1 = (a_1,b_1,c_1) og n_2=(a_2,b_2,c_2) som normalvektorer. Vi undersøger forbindelsen mellem planernes stilling i forhold til hinanden og koefficienterne i de givne ligninger.

Dersom talsættene (a_1,b_1,c_1,d_1) og (a_2,b_2,c_2,d2) er proportionale, vil de to ligninger have samme løsningsmængde, og planerne p1 og p2 er da sammenfaldende.

Er talsættene (a_1,b_1,c_1) og (a_2,b_2,c_2) proportionale, d.v.s. n_1 og n_2 lineært afhængige, uden at proportionalitetn kan udstrækkes til tallene d_1 og d_2, har ligningssystemet (1)-(2) ingen løsninger, og de givne planer p1 og p2 er da parallelle.

Er endelig talsættene (a_1,b_1,c_1) og (a_2,b_2,c_2) ikke proportionale, hvilket er ensbetydende med, at normalvektorerne n_1 og n_2 ikke er parallelle, vil planerne skære hinanden i en ret linie.

Skriv et svar til: Mat: Planer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.