Fysik

Tegn Vektor diagram og regn

31. august 2013 af Lone110 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej SP jeg har den her opgave i Fysik, som jeg har brug for hjælp til og rettelse af jer tak på forhånd alle sammen :)          http://postimg.org/image/u3r7en7w3/  og har tegnet vektor diagrammet, men den mangler R3 og ved ikke helt hvordan jeg indsætter den i diagrammet --->  http://postimg.org/image/ob87nquvb/


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. august 2013 af peter lind

R3 skal indlægges vandre ud for enden af resultatet af parallelforbindelsen. (Jeg kan ikke helt tyde det vedlagte diagram.


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. august 2013 af hesch (Slettet)

#0: Det er jo i opgaven vedtaget, at punktet C har det laveste potentiale ( = 0V ).

Du bør derfor tegne diagrammet i et koordinatsystem, hvor C så er placeret i origo, og spændingvektorerne tager så udgangspunkt heri.

Spændingsfaldet U1 over R1 + XL1 er sammenfaldende med spændingsfaldet U2 over R2+XL2, fuldstændig som du har tegnet det, det er helt korrekt, da de to grene jo sidder i parallel.

Tip:  Når du skal bestemme spændingsfaldet UAC ved du, at den absolutte spænding = 220V.  UA må derfor ligge placeret på en cirkel med radius 220V og med centrum i C.  Prøv igen


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. august 2013 af hesch (Slettet)

#0:  UR2 må være parallel med I2  og UR1 med I1 , hvis jeg har forstået notationen rigtigt. Der er ingen fasedrejning i en ohmsk modstand.


Svar #4
31. august 2013 af Lone110 (Slettet)

 eneste spørgsmål lige nu er = origio er en X/Y akse ? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/Origo.jpg og ender R3 udenfor selve cirkelen ?


Svar #5
31. august 2013 af Lone110 (Slettet)

fortrudt det med R3 :D


Svar #6
31. august 2013 af Lone110 (Slettet)

er det sådan ?      http://postimg.org/image/7jmubeiyl/


Svar #7
31. august 2013 af Lone110 (Slettet)

R3 vil vel bare være en streg op ad U vektoren ? fordi Der er ingen fasedrejning i en ohmsk modstand. #3


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. september 2013 af hesch (Slettet)

I opgaven tilsluttes i første omgang 220V mellem B og C.

Dernæst tilsluttes 220V mellem A og C.

Det kan ikke tegnes i sammme diagram, for det er jo to vidt forskellige situationer, hvor vektorlængder og -retninger ikke er ens. Men som i din anden opgave, gælder det om at vælge en reference, så vektorernes retning og længde bliver "låst" til denne reference. Referencen kan f.eks. bestå i, at du sender en strøm =    1 / 0º A gennem A-C. Du tegner så spændingsvektorerne, og måler spændingen UAC til, skal vi sige, 110V ( med lineal ). Dette passer ikke, for vi ved jo at UAC skal være 220V, bestemt af den tilsluttede spænding, og tegning må derfor skaleres om med en faktor 2 = 220V / 110V.

Så passer pengene.

At retningen på spændingsvektorerne så peger hid og did, er ligegyldigt, for diagrammet viser hvordan spændingen er fasedrejet i forhold til din referencestrøm, der til det betragtede tidspunkt har fasen 0o.

Så vælg en reference, så der bliver lidt styr på det. Omskaler så spændingens størrelse passer  ( 220V )


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. september 2013 af hesch (Slettet)

#8 ( fortsat ):

Det er jo en lidt "upraktisk" opgave, for man vil jo ikke i praksis regne tingene ud vha. passer og lineal. Spændings/strømdiagrammer er gode til at visualisere ting, som en kugleramme er god til at visualisere addition og subtraktion. Men derfor sidder vi da ikke og regner ting ud med kugleramme.

Du kan jo vælge at regne spændinger og strømme ud vha. Ohms lov, som i din anden opgave, for så derefter at tegne diagrammet efter resultatet.


Svar #10
01. september 2013 af Lone110 (Slettet)

så jeg skal have tegnet to vektordiagram for A & C kun fordi B & C har vi lavet 


Svar #11
01. september 2013 af Lone110 (Slettet)

okay det jeg havde tænkt var at jeg først finder Z1 og Z2 for det ukendte (R1/XL1) og (R1/XL2)    

Z1=U/I ⇔ Z1=220V/3A=73.33Ω

Z2=U/I ⇔ Z2=220V/4A=55Ω 

R3=25Ω

 

så kan vi også addere I1 og I2 sammen vektorielt  så vi vinder ∑I (så kan vi tegne den på diagrammet)

 

nu hvor vi har impedanserne  i parallelforbindelsen kan vi beregne strømmen fra A til C. Er jeg på rette spor eller fuldstændig ud på ødemarken :) ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
01. september 2013 af hesch (Slettet)

#11:  Du ved jo mere, end at strømmene er 3A hhv. 4A. Du kender jo cos(φ), og du ved, at Z1 og Z2 er induktive impedanser.  Du kan således beregne  strømmene på formen  I1 φ1  og  I2 / φ2.

Summen af disse strømme skal nu give den foreslåede referencestrøm  1 / 0o ved omskalering og fasedrejning. Altså hvis summen af de to strømme f.eks giver  a / b, skal du dividere de to strømme med dette, for så må summen jo give  1 / 0.

Du skal nu tegne spændingsvektorer for R1, L1, R2 og L2.  Herefter for R3. Mål nu spændingen mellem A og C. Omskaler så denne vektorielle afstand bliver 220V, og du har herefter et korrekt diagram.

 


Svar #13
01. september 2013 af Lone110 (Slettet)

af hvad jeg kan finde i min bog for at beregne strømme er I=I1+I2 (vektorielle)

ΣIw=I1*cosφ1+I2*cosφ2  

 

Du skal nu tegne spændingsvektorer for R1, L1, R2 og L2. tænker du på XL1når du skriver L1 ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. september 2013 af hesch (Slettet)

#13:

2. linie:  Hvad er Iw ?   Du lægger jo to reelle størrelser sammen, og det kommer der hverken en vektor eller et komplekst tal ud af.  Altså Iw har ingen retning.

I1:    3A,  cos(φ) = 0,8 induktiv.   ( φ bliver negativ for strømmen ).    =>

I1 = 3 / -36,87o = 2,4000 - j1,8000 A

Beregn nu I2

Beregn I1 + I2  = a + jb

Beregn I1' =I1 / ( a + jb )   og  I2' = I2 / ( a + jb ).

Summen af I1' + I2' vil nu blive  1 + j0    ( referencestrømmen ).


Svar #15
01. september 2013 af Lone110 (Slettet)

I2 = 4 /-53,13o = 

 

hvad er det du gøre for at få dem ud i komplekse tal ? altså 2,4000 - j1,8000 A


Brugbart svar (1)

Svar #16
01. september 2013 af hesch (Slettet)

I2 = 2,4000 -j3,2000 A

Jeg bruger lommeregneren og konvertere fra polær til rektangulær form.

A / B = A*cos(B) + j A*sin(B)


Brugbart svar (0)

Svar #17
01. september 2013 af hesch (Slettet)

Nu, da du ikke har en "ordentlig" lommeregner, som min TI-68 til 400kr:

I1' + I2' = 4,8000 - j5,0000 A

I1' = (2,4000 - j1,8000) / ( 4,8000 - j5,0000 ) = 0,4271 + j0,6994 = 0,8915 / 58.59o

I2' = ( 2,4000 - j3,2000) / ( 4,8000 - j5,0000) = 0,5729 - j0,6994 = 0,9041 / -50,67o

UR1' = I1' * R1    ( altså UR1'  ligger sammeretning som I1' )

UXL1' = I1' * XL1   ( altså UXL1'  peger +90o forskudt for I1', da XL1 = jωL )

og på samme måde med gren 2.

   UR3' tegnes parallelt med referencestrømmen, da R3 jo gennemløbes af denne.

Tegn U' diagram, og mål Uac' , omskaler så Uac = 220V, så bliver de øvrige spændingsfald korrekte fysiske størrelser.


Brugbart svar (1)

Svar #18
01. september 2013 af hesch (Slettet)

#17:   2. linie skulle have været:

I1 + I2 = 4,8000 - j5,0000 A     ( der skal ikke være "mærke" på I1 og I2 )


Svar #19
01. september 2013 af Lone110 (Slettet)

UR1=0,8915 / 58.59o*R1

UR2=0,9041 / -50,67o*R2

 

UXL1=0,8915 / 58.59o*R1

UXL2=0,9041 / -50,67o*R2

 

men R1/R2 er ubekendte eller vi har ikke fået dem opgivet i opgaven. kan vi så sige R=Z*cos φ ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #20
01. september 2013 af hesch (Slettet)

Ja, og  XL = Z * sin φ.


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 45 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.