Kemi

Beregn pH i natriumcarbonatopløsning ved 25 grader C.

02. september 2013 af Andreas454545 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Sodaopløsning fremstilles ved at opløse 54 g Na2CO3·10H2O i vand, så opløsningens volumen bliver 1,0 L.


a) Beregn stofmængdekoncentrationen af natriumcarbonat i opløsningen.

a) Til dette benytter vi mængdeberegningsformler n=m/M og c=n/V, som er den opløste stofmæng-de (mol) delt med opløsningens totale volumen (liter). Derfor starter vi med at beregne den mola-re masse for Na2CO3·10H2O: 2·23 + 12 + 3·16 + 20·1 + 10·16 = 46 + 12 + 48 + 20 + 160 = 286 g/mol. Nu beregnes stofmængden: n = 286 g/mol/54 g = 5,3 mol, og nu kan stofmængdekoncentrationen beregnes: c = 5,3 mol/1 liter = 5,3 M.

Er denne opgave besvaret rigtigt?

b) Beregn pH i natriumcarbonatopløsningen ved 25 grader C.

Jeg ved ikke hvordan denne opgave skal laves, kan jeg få noget hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2013 af mathon

M(Na2CO13H20) = sum({2,1,13,20}*{22.990,12.011,15.999,1.008}) = 286.138 g/mol   

     a)
                c = n/V = (m/M)/V = ((54 g / (286.138 g/mol)) / (1 L) = 0,18872 M        
                                                     som du har ombyttet


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2013 af mathon

b)
             beregn først pOH i den 0,18872 M Na2CO3-opløsning            (CO32- er en middelstærk base)

skalaomregning fra pOH til pH
ved 25ºC
                        pH = 14 - pOH

.

.....................

beregning af pOH i middelstærk base

                                                     -Kb+√(Kb2+4•Kb•cb)
                                pOH = - log( --------------------------)                 Kb = 10-pKb
                                                                 2


Svar #3
02. september 2013 af Andreas454545 (Slettet)

Tak for hjælpen med opgave a.

Hvordan beregner jeg         -Kb+√(Kb2+4•Kb•cb)   til et konkret tal, som jeg kan indsætte i pH=14-pOH?
                         pOH = - log( --------------------------)      
                                                                2


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2013 af mathon

Kb(CO32-) = 10-pKb = 10-3,60

                                                     -10-3,60+√(10-7,20+4•10-3,60•0,18872)
                                pOH = - log( -------------------------------------------------)     ≈   2,17           
                                                                               2


Svar #5
02. september 2013 af Andreas454545 (Slettet)

Tak, jeg manglede bare at slå pkb op for at kunne beregne pOH. pH ved 25 C = 14 – pOH = 14 – 2,17 = 11,83.


Skriv et svar til: Beregn pH i natriumcarbonatopløsning ved 25 grader C.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.