Kemi

2 spørgsmål

04. september 2013 af 123434 (Slettet)

HCl+NaOH=H2O+NaCl? Er det korrekt? Er der en formel til at beregne Ph-værdi? Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2013 af kieslich (Slettet)

ja. og ja  pH = -log([H3O+])


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2013 af Dulugtergrimt (Slettet)

= bruges ikke i kemi. Brug reaktionspile.
pH og ikke Ph. Der er flere formler alt efter hvilke stoffer du har med at gøre.

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2013 af lasols (Slettet)

NEJ!!!!! #2 det er helt forkert (ved godt at det er der mange gymnasielærer der siger der er flere forskellige formler) men der er ikke flere formler for pH der er kun EN!!! idet pH er deffineret som -log([H3O+]) som kieslich skriver de andre formler som står i kemibøger er en række særtilfælde der kun gælder for puffer, svage syre etc.... dette er dog ikke andre formler for pH, det er den samme formel der blot har fået indsadt de stokiometriske relationer der findes i disse særtilfælde (og af og til også nogle voldsomme antagelser) til at forsimple udregningen man havde dog fået fuldstændig det samme eller endog noget mere præcist ved først at beregne [H3O+] og derefter indsætte denne i formlen fpr pH mathon har flere gange vist hvordan man f.eks. udleder "formlen" for ph i en svag syre

jeg vil gerne undskylde for dette lille galleudbrud særligt til forfatteren af # 2 jeg har bare hele dagen forsøgt at lære en flok universitetsstuderende om pH i komplekse vandige opløsninger og de fleste vil bare ikke forstå at det i sidste ende er den samme formel de skal bruge og resten blot er stokiometriske relationer så derfor er jeg en smule træt og kunne derfor ikke lade være med at tilføje et svar til denne ellers lukkede tråd i et spinkelt håb om at denne information vil frelse fremtidens universitetsstuderende fra denne lille fejlopfattelse, så igen undskyld og have a nice day :)


Svar #4
05. september 2013 af 123434 (Slettet)

Hvordan anvendes den i virkeligheden? -log([H3O+]) Er det stofmængden man sætter ind og så udregner pH?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. september 2013 af kieslich (Slettet)

eksempel:

0,1 mol HCl opløses i 1L vand. HCl +H2O  -> H3O+ + Cl-

Koncentrationen er så [H3O+] = 0,1mol/(1L) = 0,1mol/L

pH = -log(0,1) = 1


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2013 af Dulugtergrimt (Slettet)

#3

Slå nu lige koldt vand i blodet, gider du? Det er imo ret underforstået at #0 går i gymnasiet, og sidder #0 med en pufferblanding, så skaber det forvirring, hvis hun tror, at hun kun kan bruge den ene formel. Det er i gymnasiet en nødvendighed at man kender til særtilfældene.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2013 af lasols (Slettet)

#6

MEN DET ER STADIG DEN SAMME FORMEL!!!!! uanset om man går i gymnasiet eller ej og nej det er ikke nødvendigt at kende til særtilfælde for der findes ikke sådanne det er altid tale om en opløsning der indeholder en given mængde protoner  ([H3O+]) og når man har fundet dette udfra de stokiometriske relationer kan man beregne på bufferligningen er et tilfælde af et af disse særlige tilfælde du beskriver mathon viser i dette link hvordan pufferligningen udledes https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=772814. den vågne gymnasieelev vil straks se at det eneste der skal bruges er ligevægtsudtrykket for en syres reaktion med vand og det er jo det syre altid gør så det ville jeg ikke ligefrem kalde et særtilfælde.... ligevægtsudtrykket beskriver relationerne mellem de forskellige koncentrationer og ved at isolere syrekoncentrationen og indsætte denne i udtrykket for pH fås pufferligningen. Ser vi på en svag syre gøres nøjagtig det samme

                                                     HA + H2O ⇔ H3O + A-

før reaktionen                                   Cs   ∞           0       0

efter reaktionen                              Cs-x   ∞          x        x

dette indsættes i ligevægtsudtrykket og vi får Ks = x*x/(Cs-x) x^2/ (Cs-x)ganger nævneren på på begge sider og flytter rundt (simpel algebra er stadig gymnasiepensum) får vi x^2 + Ks*x - Ks*Cs = 0 dette sætes ind i formlen for en andengrandligning (eller løses i lommeregner i forhold til x og da vi ved at [H3O+] = x kan tallet indsættes i formlen for pH. hvis man prøver at sætte tingene ind i formlen vil man se at dette aldrig kan blive til den formel der bruges i gymnasiet måden denne opstår på er at der for svage syre gælder at Cs >> [H3O+] (Cs >> x) så Ks kan med nogenlunde tilnærmelse skrives som Ks = x^2/Cs => x^2 = Ks*Cs => x = [H3O+] = (Ks*Cs)^(1/2) => pH = 1/2*(pKs -log(Cs)) denne antagelse giver dog en lille fejl og i forhold til hvor nemt det er at løse en andengradsligning er det dumt for fejlen bliver større og større jo mindre pKs bliver så hvor skal man sætte grænsen og andengradsligningen giver altid det rigtige uanset pKs  så derfor benyttes den simple formel (snydeformel) overhoved ikke udenfor gymnasiet, og på min HTX lærte vi andengradsmetiden da vores lærer syntes den anden var omsonst når den alligevel var forkert

udledningen kan ses trin for trin her http://www.youtube.com/watch?v=KhhHTopPBiE
  
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2013 af Dulugtergrimt (Slettet)

#7

Og mange tak for en opsummering af min gamle kemilærers pH-undervisning samt alle hans formaninger. Desuden læser og ser jeg faktisk ganske fint, og medmindre du sidder og råber ind i skærmen, så er der ingen grund til at skrive med store bogstaver. Det får dine ord ikke større betydning af.

Uanset hvad du vil frem til, så ændrer det ikke på, at der findes formelsamlinger med forskellige metoder til at udregne pH alt efter hvilke syre man har. Der er ingen grund til at forvirre folk i gymnasiet mere, ved at sige, at deres formler er forkerte. Det pædagogiske princip i at fortælle uforstående og/eller svage elever, at der heldigvis findes formler for dem, som ikke kan finde ud af selv at udlede forskellige udtryk. 

Det lader til, at der i din verden ikke må eksistere niveau-forskel, og at alle skal kunne udlede deres formler, for at kunne bestå kemi. Som påpeget til #0, så skal hun ikke frygte at komme ud for ikke at kunne beregne pH, for der findes (heldigvis tør jeg næsten sige) formler, som man lige kan smække sine tal ind i, og udregne pH med.


Skriv et svar til: 2 spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.