Matematik

Vektor og ligning

15. september 2013 af snilo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Vi er lige starter med emnet vektorer og jeg har en smule svært ved følgende tre opgaver:

En linje l er givet ved ligningen 2x-5y+8=0

a) Angiv en normalvektor og en tværvektor til linjen l

Er er n så bare:  n=(a over b) = (2 over 3)  og tværvektor (-3 over 2) ?

Linjen m står vinkelret på l, og skærer linjen l i (1,y)

b) Angiv en retningsvektor og en normalvektor for linjen m

c) Angiv en ligning for linjen m: tænker at man kan bruge a(x-x0)+b(y-y0)=0

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2013 af mathon

a)

        n er så bare:  n =[2,-5]  og n^ = [5,2]


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. september 2013 af peter lind

Har du skrevet ligningen forkert op ? Dit forsla indeholder tallet 3 som slet ikke indgår i linjens ligning. Som det står er normalvektoren (2, -5). Hvad mener du med en tværvektor til en linje ?

b) retningsvektoren for l er normalvektor til m. normalvektor til l er retningsvektor til m

c) Ja


Svar #3
15. september 2013 af snilo (Slettet)

Det er mig der vrøvler, jeg sad med to opgaver, men ligningen er korrekt skrevet.


Svar #4
15. september 2013 af snilo (Slettet)

Vi får ikke angivet noget punkt, så hvordan skal jeg bruge formlen i opgave c?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2013 af mathon

linjen
                        m:      5(x-1) + 2(y-yo) = 0 
                                                  

skæringspunktet (1,yo) ligger også på l
hvoraf
              2•1-5yo+8=0

              yo = 2

så du har

                        m:      5(x-1) + 2(y-2) = 0

                        m:      y = -(5/2)x + (9/2)


Skriv et svar til: Vektor og ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.