Matematik

Beregning af toppunkt

21. september 2013 af Abauuz - Niveau: B-niveau

Hej. 

Jeg skal i denne opgave beregne toppunktet for f(x) = x- 4x har nulpunkterne x = 0 og x = 4

a = 1

b = -4

c = 0

Vi regnede først diskriminanten ud, som gav -16, ud fra denne formel, d = b-4 * a * c

Problemet ligger i, når jeg skal beregne toppunktet, fortæller lommeregneren, ''Syntex Error''

(-4/2 * 1) -16 / 4 * 1), det var det jeg indtastede på lommeregneren. Hvad gør jeg galt her?

Mvh Marcus


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Diskriminanten er ikke lig med -16 .

d = b2 - 4ac = (-4)2 - 4·1·0 = ... 

Beregn toppunktets x-koordinat og y-koordinat hver for sig.

xT = -b/(2a) = ...

yT = f(xT) = ...

Vær omhyggelig med fortegnene.


Svar #2
21. september 2013 af Abauuz

Kan det passe, at diskriminanten er lig med 16?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan her benytte, at de mulige nulpunkter for et 2.-gradspolynomium altid ligger symmetrisk omkring toppunktet. Da rødderne er x = 0 og x = 4, er toppunktets x-koordinat da lig med xT = 2 .


Skriv et svar til: Beregning af toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.