Matematik

ligninger m. brøker

23. september 2013 af hendederikkevedhvadopogneder (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er normalt ret god til min matematik men efter sommerferien er det som om alt mht. ligninger og hovedudregningen af dem (kan også have noget at gøre med at vi har så mange fine programmer, der kan regne det normalt) er forduftet fra min hjerne. Jeg beder ikke om svaret på mine opgaver, men blot om hints til hvilke regler der gælder :-) Men de ser sådan her ud.

x/3 = 2x-5

og 

2=8/2x+3


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. september 2013 af PeterValberg

den første:

Multiplicér begge sider med 3
Subtrahér 6x på begge sider
Dividér begge sider med -5

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis den sidste ligning er

2 = 8/(2x+3)

ganger man med (2x+3) på hver side og løser så ligningen ved at isolere x.


Svar #3
23. september 2013 af hendederikkevedhvadopogneder (Slettet)

det er den ikke. Det skal forståes som at 8/2 er en brøk, hvor til 3 er et led efter :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2013 af PeterValberg

#3 sæt lige parenteser i brøken, så vi kan se, hvad du mener :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Så den anden ligning er

2 = (8/2)·x + 3   ?

Du kan så udregne (8/2) og let isolere x.


Svar #6
23. september 2013 af hendederikkevedhvadopogneder (Slettet)

2 = (8/2x) +3 :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvilket er det, jeg skrev i #5

2 = (8/2)·x + 3 ,

med mindre du egentlig mener

2 = 8/(2x) + 3 .


Svar #8
23. september 2013 af hendederikkevedhvadopogneder (Slettet)

#7 brøken hedder 8 over 2x - altså den sidste du nævner, går jeg ud fra 


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. september 2013 af LeonhardEuler

Gang brøken ud. Altså gang med værdien af næveren i alle led i hele ligningen, dermed fjerner du brøken.


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

skal der parentes omkring hele nævneren, som vist til sidst i #7.

Gang med 2x på hver side, og isoler x.


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jo det er det.

8/2x betyder 8/2 · x .

Man skal have parentes omkring hele nævneren, når man bruger skrå brøkstreg og man har mere end eet led eller mere end een faktor i nævneren.


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. september 2013 af LeonhardEuler

#11

Sorry. Mit syn svigter mig åbenbart. Det er korrekt, hvad du har skrevet.

Jeg så det som

8/(2x) = (8/2)·x

Hvilket ikke er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. september 2013 af 123434 (Slettet)

Følger lige med. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Hvorfor synes du, at vi skal vide det?


Skriv et svar til: ligninger m. brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.