Kemi

Ligevægt, forskydning ved øgning af tryk

24. september 2013 af gitzpoul (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude, jeg håber meget at der sidder et kolgt hovede eller to, som kan hjælpemig med at løde denne opgave. Jeg er ikke lige helt med på hvordan jeg løser opgaverne. Tak for hjælpen :)

P4(g) + 6 Cl2(g) = 4 PCl3 (g)

a)  Opskriv ligevægtsloven for ovenstående ligevægt.

Jeg har slev givet svaret: (PCL3)4/[(P4)+(Cl2)6]   Jeg er opmærksom på at det ikke er firkantet parenteser men krøllede parenteser. - Jeg er dog ikke sikker på at det er rigtigt. 

b)  Hvordan vil ligevægten forskydes, hvis trykket øges?

Reaktionen foregår ved 300 oC i en beholder på 25,0 L.

Der lukkes 1,00 mol af hver af reaktanterne ind i en lufttom beholder. Reaktionen er ved disse reaktionsbetingelser fuldstændig forskudt mod højre.

c) Beregn massen af phosphortrichlorid, PCl3, der dannes.
d) Beregn partialtrykket for de 3 stoffer, når reaktionen er forløbet til ende. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2013 af LubDub (Slettet)

a)
        [PCl3]4
     -------------- = Kc
      [P4]•[Cl2]6

b)

       hvis trykket øges, vil ligevægten forskydes mod færrest partikler
       altså mod højre

c)

       Cl2 er den bekrænsende faktor:

       n(PCl3) = (2/3)•n(Cl2

       m(PCl3) = n(PCl3) / M(PCl3)

d)

                    P4 (g)     +    6 Cl2 (g     <----->     4 PCl3 (g)
          slut:  (5/6) mol      0 mol                     (2/3) mol

     Idealgasligningen siger, at

           pV = nRT

           p = nRT / V 

           p(P4) = ((5/6) mol)•R•T / V

           p(Cl2) = (0 mol)•R•T / V

           p(PCl3) = ((2/3) mol)•R•T / V


Brugbart svar (2)

Svar #2
25. september 2013 af mathon

c)

       Cl2 er den bekrænsende faktor:

       n(PCl3) = (2/3)•n(Cl2

       m(PCl3) = n(PCl3) M(PCl3)


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. september 2013 af mathon

                (R•T/V) = (0,083145 bar·L/(mol·K)) • ((273,15 + 300) K) / (25,0 L) = 1,90618 bar/mol


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2013 af LubDub (Slettet)

        ups :=)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2013 af mathon

Jeg er jo heller ikke for god

                   bekrænsende  -->  begrænsende

Sådan kan det gå, når man har for travlt med at rette andre!      :-)


Svar #6
26. september 2013 af gitzpoul (Slettet)

Tak for hjælpen LubDob og mathon. det kunne helt klart bruges :D 


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2014 af Hygnos (Slettet)

Jeg sidder selv med samme opgave og har løst og forstået alt på nær d)

Jeg forstår ikke, hvorfor stofmængden af tetraphosphor vil være 5/6 mol, når reaktionen er forløbet til ende. 

Kan nogen evt. uddybe det?


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. september 2014 af mathon

#7
                                          P4 (g)   +   6 Cl2 (g)  <--->  4 PCl3 (g)      
stofmængdeforhold:           1                 6                      4
forkortet til                          1/6              1                      2/3

Når der lukkes 1 mol af reaktanterne ind og reaktionen forløber fuldstændigt mod højre,
forbruges al Cl2'en men kun 1/6 af P4'ren, hvorfor der efter reaktionen resterer 5/6 af det oprindelige 1 mol P4.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. september 2014 af Hygnos (Slettet)

Fedt - mange tak, Mathon!


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. oktober 2014 af Vafling (Slettet)

Jeg sidder også med denne opgave og skal være sikker på at jeg har forstået første trin i c) helt rigtigt. De 2/3 er vel forholdet mellem Cl2 og PCL3?? Men hvorfor skal de ganges på?? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. oktober 2014 af Vafling (Slettet)

Har forstået det nu bare glem det ;) forholdt er jo tekniskt set også 1:1.5 så man kan også dividere med 1.5 hvilket er det jeg har lært :)


Skriv et svar til: Ligevægt, forskydning ved øgning af tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.