Matematik

2 ligninger med 2 ubekendte

25. september 2013 af kev22 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle. Er gået i stå igen. Denne gang har jeg oploadet et billed, som i kan se, hvor langt jeg er nået.

Har prøvet at løse ligningerne med denne fremgangsmåde:

http://da.wikipedia.org/wiki/Substitutionsmetoden

Prøver først at lære substitutionsmetoden og bagefter har jeg planer om at lære den anden metode som hedder lige store koffiechel metode :)

Står ved udfordringen 16/7 - 7...

Vedhæftet fil: oki 001.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. september 2013 af LubDub (Slettet)

    I:  3x + 6y = - 3 (I) ⇔ 2x - 2y = 7 ⇔ x = (-3 - 6y) / 3 ⇔ x = -1 - 2y

    II:  2x - 2y = 7

x = -1 - 2y indsættes i II:

    2•(-1 - 2y) = 7

    - 2 - 4y = 7

    - 4y = 9

     y = - (9/4)

y = - (9/4) indsættes i I:

     x = - 1 - 2•(-9/4) =  - 1 - (-18/4) = - 1 + 18/4 = - 1 + 9/2 = -9/9 + 9/2 = 7/2

dvs. x = 7/2 og y = - (9/4)


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. september 2013 af PeterValberg

#1 Hvorfor omskriver du ikke udtrykket for x til

x = -1 - 2y

det er da noget nemmere at arbejde videre med :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
25. september 2013 af kev22 (Slettet)

Fordi jeg er meget ny indefor ligninger

skal til at lærer det ligning halløj :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Dividerer man, som foreslået i #2, ligning I med 3, har man de to ligninger

 x + 2y = -1 , og
2x -2y = 7 ,

og det er oplagt her at benytte lige store koefficienters metode. Læg ligningerne sammen og voilà.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2013 af 123434 (Slettet)

3x+6y=-3

2x-2y=7

6x+12y=-6

6x-6y=21

6x+12y-(6x-6y)=-6-21

6x+12y-6x+6y=-27

18y=-27

y=-1,5

3x+6*-1,5=-3

3x-9=-3

3x=6

x=2


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2013 af LubDub (Slettet)

#1 rettet

    I:  3x + 6y = - 3 (I) ⇔ 2x - 2y = 7 ⇔ x = (-3 - 6y) / 3 ⇔ x = -1 - 2y

    II:  2x - 2y = 7

x = -1 - 2y indsættes i II:

    2•(-1 - 2y) - 2y = 7

    - 2 - 4y - 2y = 7

    - 6y = 9

     y = - (3/2)

y = - (3/2) indsættes i I:

     x = - 1 - 2•(-3/2) =  - 1 - (-6/2) = - 1 + 6/2 = - 1 + 3 = 2

dvs. x = 2 og y = - (3/2)


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. september 2013 af mathon

Tilsyneladende behersker kun et fåtal brøkregning,
hvorfor substitutionsmetoden frarådes.
Det er den alle har lært i folkeskolen på lette opgaver, som ikke involverer brøkregning.
I ungdomsuddannelserne stiller tingene sig krævende anderledes.

   Benyt lige store koefficienters metode - af nogle kaldt modsatte koefficienters metode.
 

         I:   3x + 6y = -3                I divideres med 3 og kaldes III
         II:  2x - 2y = 7

         III:   x + 2y = -1
         II:   2x - 2y = 7                 III og II adderes


               3x = 6
               x = 2                          som indsat i III giver

               2 + 2y = -1
               2y = -3
               y = -(3/2)
 


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. september 2013 af PeterValberg

#1 det er vist smuttet for dig med beregningen af x (2) og y (-1,5)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er helt forkert i #1. Hvor du substituerer x = -1 - 2y ind i ligning II, smider du leddet -2y væk på venstre side.


Svar #10
26. september 2013 af kev22 (Slettet)

Prøver at ligge et billed ind af mit nye resutat, men skal bruge URL? hvor finder jeg URL på mit billed?


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. september 2013 af PeterValberg

Hvis du har billedet liggende på din PC, så kan du da bare vedhæfte den 
> Vedhæft fil lige nedenunder indtastningsfeltet

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
26. september 2013 af kev22 (Slettet)

Her er den nye :)

Passer det bedre?

Vedhæftet fil:ligning med 2.JPG

Svar #13
26. september 2013 af kev22 (Slettet)

undskyld den bliver mega stor, aner ikke hvorfor!


Brugbart svar (1)

Svar #14
26. september 2013 af PeterValberg

Du mister lige et minus ved beregning af y, hvilket også giver en lille "bøf" ved x

se billedet her [ LINK ] skrevet ind med rødt.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. september 2013 af mathon

                  


Svar #16
26. september 2013 af kev22 (Slettet)

#14

Det kan jeg se, det var en ups'er :)


Svar #17
26. september 2013 af kev22 (Slettet)

Hey alle.

Kan i være sød og tjekke denne for mig.

3x + 4y = 35

4x + 2y = 20

Har fået X til 1 og y til 8

.. Tænker lidt på om vi til lave nogle ligninger opgaver som jeg skal løse og bagefter i kan tjekke efter om det er rigtig :)


Brugbart svar (1)

Svar #18
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Du kan selv kontrollere din løsning ved at indsætte de fundne x- og y-værdier i de to oprindelige ligninger. Hvis ligningerne stemmer, er løsningen korrekt, ellers ikke. Dette kaldes at gøre prøve.


Svar #19
26. september 2013 af kev22 (Slettet)

okay, det gør jeg så :)

Og det passer sku, jeg er dygtig. Men det tog også nogle dage at lære, var ved at give op 5 gange ca. hehe


Skriv et svar til: 2 ligninger med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.