Kemi

Ligevægt og tryk!

16. oktober 2013 af CamillaIJG (Slettet)

Jeg har fået stillet denne opgave: 

I en beholder på 120 L findes 5,0 mol H2(g) og 10,2 mol I2 (g) og intet andet. Temperaturen er på 20 grader celcius. 

a) Beregn de to gassers partialtryk 

- Her har jeg fået det til:

P(H2) = 1,0145 bar

P(I2) = 2,0696 bar

Beholderen opvarmes til 560 grader celcius, hvorved følgende ligvægt indstiller sig:

H2(g) + I2(g) <--> 2HI(g)

Ved ligevægt bestemmes stofmængden af HI i beholderen til 9,2 mol. 

b) beregn stofmægnderne af n(h2) og n(i2) ved ligevægt: 

- Her har jeg fået: 

n(h2) = 0,4 mol 

n(i2) = 5,6 mol 

NU KOMMER SPØRGSMÅLET.... 

c) Beregn totaltrykket i beholderen før og efter ligevægt. Hvorfor er de to tryk ens? 
Her har jeg fået to vidt forskellige værdier?! 
Og opgaven siger at de to tryk er ens - og at jeg skal forklare hvorfor? 
Problemet er bare at når jeg regner de individuelle partialtryk sammen til et totaltryk for jeg forskellige værdier før og efter ligevægten?
Er der nogle som kan hjælpe.... 
 


Svar #1
16. oktober 2013 af CamillaIJG (Slettet)

Jeg har fået 

P(før)=3,0841 bar 

P(efter)=8.76815 bar


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Jeg tror, du måske læser spørgsmålet forkert. "Beregn totaltrykket i beholderen før og efter ligevægt." Det skal vist forstås sådan, at begge dele er EFTER opvarmningen.


Svar #3
16. oktober 2013 af CamillaIJG (Slettet)

øhm... ja ok 
Den tanke havde jeg ikke tænkt - men ja, det giver jo meget god mening, at trykket efter temperaturhævningen er ens før ligevægten er indstillet og efter ligevægten er indstillet. 

tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. oktober 2013 af mathon

Specifikt i denne opgave bliver ntotal = 15,2 mol før som efter og dermed
ptotal = po = 3,087 bar

              ntotalfør = ((5,0+10,2) mol) = 15,2 mol                      ved 20ºC

              ntotalefter = ((0,4 + 5,6 + 9,2) mol) = 15,2 mol           ved 560 ºC


Svar #5
16. oktober 2013 af CamillaIJG (Slettet)

Jamen det er jo mol?? 
Hvis man udregner partialtrykkene af de to giver de forskellige mol og plusser dem giver det de to forskellige resultater, som jeg skrev ovenfor... 

Sorry - er lidt forvirret 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. oktober 2013 af mathon

ptotalfør = [(15,2 mol) • (0,0831451 bar·L/(mol·K)) • ((273,15+20) K)] / (120 L) = 3,0874 bar

ptotalefter = [(15,2 mol) • (0,0831451 bar·L/(mol·K)) • ((273,15+560) K)] / (120 L) = 8,7745 bar


Svar #7
16. oktober 2013 af CamillaIJG (Slettet)

Men det er jo molene som er ens - og ikke trykket? 
Og det skal jo være trykket som er ens?? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. oktober 2013 af mathon

…hverken partial- eller totaltryk er ens!


Skriv et svar til: Ligevægt og tryk!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.