Matematik

Type differentialligning

16. oktober 2013 af Parq

Hej

Jeg har differentialligningen dL/dt = 0,02L - h (hvor h er en parameter)


Er det eksponentiel vækst med konstantled? Den fuldstændige løsning til eks. med konstantled giver nemlig ikke mening i forhold til facit.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvorfor giver den løsning ikke mening?

Løs ligningen ved separation af de variable

d(L - 50h)/dt = 0,02(L - 50h) , så

(1/(L- 50h)) d(L -50h) = 0,02 dt


Svar #2
16. oktober 2013 af Parq

Tror at jeg har fundet ud af, at det er en inhomogen lineær 1. ordens differentialligning... Forsøger mig lige frem


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det simpleste er vist stadig at løse ligningen ved separation af de variable, som skitseret i #1.


Svar #4
16. oktober 2013 af Parq

Hmm jeg forstår bare ikke hvorfor, at det er separation af de variable? ... Hvordan kan jeg da aflæse det? Det er tredje gang jeg får et svar, at en differentialligning jeg sidder med, skal løses ved separation af de variable... Hvordan kan man da vide det?


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

På højre side har man funktionen plus en konstant; på venstre side har man den afledede af funktionen, som er det samme som den afledede af (funktionen plus en konstant).

Hvis man kan opnå at separere de variable i en 1.-ordens differentialligning, kan man løse ligningen ved simpel kvadratur.


Svar #6
16. oktober 2013 af Parq

Okay tak for det! Det giver meget god mening..

Men nu sidder jeg og undrer mig over, hvordan du er nået frem til d(L - 50h)/dt = 0,02(L - 50h)

Jeg får skrevet:

(dL/dt)/0,02L = -h
(50* L * dL) / dt = -h
50 * L * dl = -h * dt


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Din allerførste ligning (dL/dt)/0,02L = -h er helt forkert. Man kan ikke bare dividere med en del af den toleddede størrelse 0,02L - h ved at fjerne den del fra den anden side.

Man har i stedet

0,02L - h = 0,02·(L - (1/0,02)h) = 0,02·(L - 50h) ,

og man bør kunne se, at dL/dt = d(L - 50h)/dt , hvorfor

d(L - 50h)/dt = 0,02·(L - 50h)


Skriv et svar til: Type differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.