Matematik

løsning af simpel differentialligning metode!

21. oktober 2013 af Arkimedesanton (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har virkelig svært ved en metode til løsning af differentialligninger.

Vil I ikke fortælle fremgangsmåden til løsning af f.eks. denne: 

dy/dt=4y 

og dy/dt=2+3y^2 

tusind tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ligningerne kan løses ved separation af de variable. Den første burde ikke volde nogen problemer.


Svar #2
21. oktober 2013 af Arkimedesanton (Slettet)

Vil bare have en fremgangsmåde. Men lad mig prøve med den første: 

Først separerer jeg variable: 

1/4y*dy = dt 

Derefter integrerer vi?

ln(1/4y)+k = t + k 

Nu prøver vi at isolerer y ved brug af regneregel

y = e^1/4+t 

?? Synes det er mægtig svært og langt, i forhold til at det skulle være den nemmeste?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man separerer

(1/y) dy = 4 dt

og integrerer

∫ (1/y) dy = ∫ 4 dt , dvs

ln(y) = 4t + k , eller

y(t) = c·e4t .


Svar #4
21. oktober 2013 af Arkimedesanton (Slettet)

Arh. Så det var en integrationsfejl jeg lavede! Men hvorfor ganger du med c? Og hvordan kan du f.eks. vise at y(t) er løsning til differentialligningen? 

Undskyld mine masse spørgsmål Andersen og tusind tak for din venlighed!


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man efterviser, at y(t) er en løsning til differentialligningen ved at indsætte den i differentialligningen og kontrollere, at den er opfyldt (det kaldes at gøre prøve).

Højresiden går fra 4t + k til

e4t+k = ek · e4t = c · e4t ,

hvor man så betragter ek som en anden arbitrær konstant c .


Svar #6
21. oktober 2013 af Arkimedesanton (Slettet)

Okay, perfekt forklaret. 

Mangler bare at få forklaret en sidste ting. Hvad med når man møder sådan en differentialligning: 

dy/dt = 1+y  

Jeg har gjort sådan: 

-y-1*dy = dt 

∫(-y-1)=k 

-1/2y^2-1*k=k  Synes det virker meget forkert, fordi jeg heller ikke ved hvordan dy integreres?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, sådan kan man ikke gøre. Der er formelt tale om brøk

dy/dt = p

hvor man "ganger over kors". Man kan heller ikke bare smide differentialet væk under integraltegnet.

Man har

dy/dt = 1+y ,

hvoraf

(1/(1+y)) dy = dt ,

der så integreres til

ln(|1+y|) = t + k

og dermed

y = c·et - 1 .


Svar #8
21. oktober 2013 af Arkimedesanton (Slettet)

Nu forstår jeg det. Mangler lige en sidste ting, det lover jeg, hvordan kommer du fra? 

(1/(1+y)) dy = dt

til 

ln(|1+y|) = t + k

Hvad blev der af dy? Og er de to streger mellem 1+y den nummeriske værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man integrerer

∫ (1/(1+y)) dy = ∫ (1/(1+y)) d(1+y) = ln(|1+y|) + k

Ja, |a| betyder den absolutte værdi af a .


Skriv et svar til: løsning af simpel differentialligning metode!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.