Matematik

Tredjegradsligning uden hjælpemidler

24. oktober 2013 af MS2011 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er i tvivl om, hvordan man løser tredjegradspolynomiet (x - 1) (x- 4) = 0 i hånden (ingen hjælpemidler). Først har jeg forsøgt at gange hvert led i parenteserne sammen og fået x- 4x - x+ 4, men er usikker, om det er rigtigt og hvordan man fortsætter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2013 af LeonhardEuler


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. oktober 2013 af AB2013 (Slettet)

Ved at benytte sig af nulreglen 

(x-1) = 0 <=> x = 1 

eller 

x- 4 = 0 <=> x2 = 4 <=> x = +2 eller -2 

Det vil sige at løsningen er x = 1, 2 eller -2. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. oktober 2013 af SuneChr

# 0  Her burde ikke være brug for hjælpemidler.
Retten er grydeklar og kartoflerne skrællet.
Man anvender 0-reglen, der siger, at produktet er 0, hvis mindst en af faktorerne er 0 .
Omskriv (x2 - 4) ved hjælp af en af kvadratsætningerne.
Herefter kan alle tre rødder aflæses direkte.


Svar #4
24. oktober 2013 af MS2011 (Slettet)

Mange tak for hjælpen, d'herrer.


Skriv et svar til: Tredjegradsligning uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.