Kemi

Beregning af mol og pH

27. oktober 2013 af Sarahh9 (Slettet)

Hej er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave ? :)

10 mg CaCO3 (s) opløses i 0,25 ml 2 M eddikesyre efter ligningen:

CaCO3 + 2 HAc → Ca2+  + 2Ac- + H2O + CO2 (g)

HAc er eddikesyre og Ac- acetat ionen. Idet CO2 afdampes ved opvarmning vil reaktionen gå helt til højre.

1. Beregn mængderne (mol) af Ca2+, eddikesyre og acetat ioner efter reaktionen.
2. Hvad bliver pH i opløsningen efter reaktionen ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2013 af mathon

stofmængdeforholdet er
                                        CaCO3 : HAc : Ca2+ : Ac-  =  1 : 2 : 1 : 2

M(CaCO3) = sum({1,1,3}*{40.078,12.011,15.999}) g/mol = 100.086 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2013 af keminikere

a)

n(CaCO3)= m/M

n(HAc) = V*c

Det er HAc er i oveskud.

På baggrund af forhold bestemmes hvor meget Ca2+ og Ac- , der dannes og hvor meget HAc, der er tilbage efter reaktion.

b)

Efter reaktion har du både HAc og dens korresponderende base AC- i opløsningen. Så er det bare at bruge den rigtige formel til pH-bereningerne


Svar #3
29. oktober 2013 af Sarahh9 (Slettet)

ja, jeg kan se at:

 n(HAc) = 5.10^-4 mol

n(CaCO3)= 9,99. 10 ^-5 mol

men vil det sige at n(CaCO3) efter reaktionen er = 0

og n(HAc) efter reaktionen = 1,5 . 10^-4 ?


Svar #4
29. oktober 2013 af Sarahh9 (Slettet)

Jeg er i lidt i tvivl om hvordan man kan se hvor meget der er tilbage efter reaktionen?!


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. oktober 2013 af mathon

10 mg CaCO3 = 0,0001 mol CaCO3

0,25 ml 2 M CH3COOH = 0,0005 mol CH3COOH

  
         0,0001 mol reageret  CaCO3 forbruger 2 • (0,0001 mol) = 0,0002 mol CH3COOH

         n(CH3COOH)rest = (0,0005 mol) - (0,0002 mol) = 0,0003 mol
.

1)

reststofmængder i reaktionsblandingen:

                              Ca2+                CH3COOH               CH3COO-
                           0,0001mol          0,0003 mol             0,0002 mol     

2)

Den resterende CH3COOH er kun ioniseret i størrelsesorden 1%, hvilket der i det følgende ses bort fra.

Blandingen er en puffer
hvoraf
                            pH = pKs + log(nb/ns)

                            pH = 4,75 + log(0,0002/0,0003) = 4,6


Svar #6
29. oktober 2013 af Sarahh9 (Slettet)

mange tak mathon :)


Skriv et svar til: Beregning af mol og pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.