Fysik

Energi i bevægelse

28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet) - Niveau: B-niveau

en person kaster en bold som vejer 30gram op i luften med en fart på 15 meter/sek.

den kinetiske energi er bestemt ved:

Ekin = 1/2 * 0,030kg * (15m/s)^2 = 3,375 J

Hvordan beregner jeg farten af bolden når den er halvejs tilbage til hånden.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Den samlede mekaniske energi er konstant. Se på ændringen i potentiel energi, og beregn så den kinetiske energi i den nye position.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2013 af Anar2 (Slettet)

Se i din bog. Der plejer at stå noget om det :) 

Det gjorde det i min bog. 

Held og lykke. 


Svar #3
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

Hvordan beregnes denne?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2013 af Anar2 (Slettet)

Jeg mener du skal bruge formlen for bevægelsesenergien :) 

Kender du den ?


Svar #5
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

Ekin = 1/2 * m * v^2 ??


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den samlede mekaniske energi i startpositionen er den kinetiske energi alene

Ekin,start = (1/2)mvstart2

Når bolden er i sin højeste position, findes al den mekaniske energi i form af potentiel energi, i det al den kinetiske energi er omdannet til potentiel energi. Når bolden er halvvejs tilbage i hånden, er den potentielle energi det halve af den samlede mekaniske energi, og den kinetiske energi er den anden halvdel. Der gælder derfor

Ekin,halvvej = (1/2)·Ekin,start , så

vhalvvej2 = (1/2)·vstart2 , eller

vhalvvej = vstart / √2 .


Svar #7
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

så Vhalvej = 1/2*Vstart^2 = 15(ms)^2 * 0,5* = 225 * 0,5 = 112,5 ?? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det var en mellemregning fra

Ekin,halvvej = (1/2)·Ekin,start , dvs

(1/2)m·vhalvvej2 = (1/2)·(1/2)m·vstart2

Du skal så benytte slutresultatet korrekt

vhalvvej = vstart / √2 = 15m/s / √2 = 10,6 m/s


Svar #9
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

Mange tak ! :-)


Svar #10
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

Vil du prøve at uddybe med tal er helt lost...  indtil videre så har jeg 

Ekin-start = 112,5

Ekin-halvvej = 56,25


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Forstår du ikke udledningen af resultatet

vhalvvej = vstart / √2

?

Når bolden er halvvejs tilbage, er halvdelen af den samlede mekaniske energi potentiel energi, og den anden halvdel er kinetisk energi. Den kinetiske energi ved halvvejen er derfor det halve af den kinetiske energi i startpositionen.


Svar #12
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

forstår ikke hvordan den kan være så enkel - hvad med alt det andet?

og hvorfor dividere med kvadr(2) ???


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man har så

Ekin,halvvej = (1/2)·Ekin,start , eller

(1/2)·m·vhalvvej2 = (1/2)·(1/2)·m·vstart2 , hvoraf

vhalvvej2 = (1/2)·vstart2 , og dermed

vhalvvej = vstart / √2

Der divideres med √2 , fordi

√(1/2) = 1 / √2 .


Svar #14
28. oktober 2013 af plamesaen (Slettet)

ahaa!!!! MAnge MaAAAnge tak!


Skriv et svar til: Energi i bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.