Matematik

hvordan regner man dette

04. november 2013 af Laurawedel (Slettet) - Niveau: 8. klasse

12:24:36 ?

forkort forholdende mest muligt

forklar det gerne med ord 

-tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2013 af mathon

     12•1        12•1        1
    -------- = ---------- = -----
    24•36    12•2•36     72
   


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. november 2013 af Eksperimentalfysikeren

#0

Udtrykket ser lidt hjemmelavet ud. Du skriver "forholdene" i flertal. Det tyder på, at der er en anden mening end blot almindeligt regneudtryk. Jeg mener, at jeg har set noget i denne retning ved angivelse af sideforhold for trekanter. I så fald skal det opfattes som a:b = 12:24 ^ b:c = 24:36 (og selvfølgelig a:c = 12:36). Man kan her forkorte alle tre forhold med 12.

Prøv at finde ud af, hvilken fortolkning, der er den rigtige.


Svar #3
04. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

min opg oplyser kun det jeg har skrevet 

forkort forholdene mest muligt eks 10:20 bliver til 1/2

men jeg kan bare ikke se systemet når der er tre

bliver det så til eks 12

                           

                           -------- *36

                             24


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2013 af mathon

               12 : 24 : 36  = 1 : 2 : 3


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2013 af Eksperimentalfysikeren

Når der er tre, er der to fortolkningsmuligheder:

I:   12:24:36 = (12:24):36, som er den fortolkning, der er benyttet i #1.

II:  Der er tale om en meget dårlig, men dog benyttet, metode til at angive, at tre størrelser, f. eks. siderne i en trekant, står i bestemte indbyrdes forhold. Det er det, der er omtalt i #2. Så vidt jeg husker har jeg også set det i forbindelse med 3 dimensioner, hvor tallene skal opfattes som 12 i bredden, 24 i længden og 36 i højden:

"b:d:h = 12:24:36". Det er en meget dårlig måde at skrive det på, men den benyttes. Der burde stå:

"b:d = 12:24 og d:h = 24:36".


Svar #6
04. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

ja men disse regnestykker kommer fra brøk opg. så jeg kan ikke se hvad det har med geomatri?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. november 2013 af Eksperimentalfysikeren

Jeg undrer mig også over det. Står der, at man skal forkorte forholdene?


Svar #8
04. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

her sender jeg et link til min opg så kan du/i se hvad jeg mener :) https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2F12ogaueux-matematik.wikispaces.com%2Ffile%2Fview%2Fforholdstal.docx&ei=k8h3UqflMIuQ4AS2s4GwDg&usg=AFQjCNGhf1pp5sdXmPRWxgyEs6vyGhOoJQ&sig2=-DTawPt5DJiwaYj7RWg5MA&bvm=bv.55819444,d.bGE


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. november 2013 af Eksperimentalfysikeren

Det ser meget ud til, at det er fortolkning II, der tænkes på. Den er hentet fra praktisk geometrisk anvendelse, hvor man ikke altid har styr på den matematiske stringens, men OK, den har en vis berettigelse. Det er nok meget godt, at du er stødt på den nu, så den ikke kommer som en overraskelse på et mindre belejligt tidspunkt.


Svar #10
04. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

så hvordan skal jeg "behandle" regnestykket? kunne du forklare mig det? (uddybet version) :D så jeg kan forstå det 100%


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. november 2013 af Chrystine (Slettet)

Find et tal, der går op i både 12, 24 og 36 (altså det skal give et helt tal, når du dividerer).
Det kunne for eksempel være tallet 2.
Så dividerer vi alle tallene med 2, og får
6:12:18.

Prøv om det kan forkortes mere ved at gøre det samme.
(Det kan det).
Bliv ved, indtil du ved, at det ikke kan forkortes mere.

Det ligner meget det med at forkorte brøker, som du har arbejdet hårdt med.


Svar #12
04. november 2013 af Laurawedel (Slettet)

man kunne også sige at 12 går op i alle tre

således 12*1 = 12             12*2=24          12*3=36

så tager man de tal man har ganget med og stiller dem i forhold til hinanden 1:2:3

min næste spørgsmål er så hvad gør man hvis man skal finde forholdene mellem 3 tal men de kan ikke ganges med et fælles tal?

siger man så, at det kan ikke lade sig gøre og går videre?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. november 2013 af Chrystine (Slettet)

Helt korrekt: Det er nemmere bare at konkludere, at 12 går op i alle tre tal
(jeg valgte 2, så du selv kunne arbejde videre og forstå).

Ja. Hvis der ikke er noget tal, som går op i dem alle, så kan du med fine ord sige: "Tallene er indbyrdes primiske", så det kan ikke lade sig gøre at forkorte mere.


Skriv et svar til: hvordan regner man dette

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.