Kemi

Opgaver - Titrerkurver for syrer i Sodavand

09. november 2013 af jna14 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder med nogle opgaver tilhørende en rapport. Jeg ønsker at regne frem til mængden af citronsyre i en sodavand målt i g/L.. Men der er noget der går helt galt under mine udregninger. Jeg håber der er nogle der kan hjælp.

Opgaven:

1) Beregn stofmængde af det tilsatte volumen 0,10 m natriumhydroxid ved ækvivalenspunktet.

Jeg vil benytte formlen n= c * V, hvor c er koncentrationen i M, og V er opløsningens volumen i ml.
Jeg kender koncentrationen c= 0,10  m og jeg kender opløsningens volumen V= 17,510 ml. = 0,01751 L
n(NaOH) = 1,0 m   *  0,01751   =  1,01751 mol

2) Beregn stofmængden af citronsyre i den analyserede portion. Reaktionsforholdet mellem citronsyre og natriumhydroxid er 1:3.

Jeg kender stofmængden for natriumhydroxid, og kan derfor blot dividere det med tre for at finde stofmængden af citronsyre.
n(C6H8O7) = 1,01751mol / 3 = 0,33917 mol

3) Beregn den formelle stofmængdekoncentration af citronsyre i sodavanden.

Jeg vil benytte formlen,  C = n / V , hvor n er den opløste stofmængde af citronsyre og V volumen af NaOH.
Jeg kender n(citronsyre) = 0,33917 mol og V_NaOH = 50 ml. = 0,05 L

C (citronsyre) = 0,33917/ 0,05 L = 6,78 mol/L

4) Bestem indholdet af citronsyre i g/L.

????????????????


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2013 af Hr. Kræmer (Slettet)

Jeg tror du har lavet en fejl i opgave 3 mht volumenet af NaOH. Det er i hvert fald overraskende høj koncentration du har fået på citronsyren... Men ok, du kender koncentrationen på citronsyre i mol/L.
Det skal du nu oversætte til g/L. Så spørgsmålet er: Hvor mange gram er 6,78 mol?
Det kan du udregne ved hjælp af følgende formel: m = n*M
Derfor skal du bruge molarvægten af citronsyre:  M(citronsyre) = 192,124 g/mol
(taget fra http://en.wikipedia.org/wiki/Citric_acid).
Derfor:  6,78 mol er      6,78 mol * 192,124 g/mol = 1302,6 g = 1,3 kg

Som du kan se er 1,3 kg citronsyre pr L ganske meget...


Skriv et svar til: Opgaver - Titrerkurver for syrer i Sodavand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.