Matematik

ekspoentiel funktion

21. november 2013 af Manu0407 (Slettet)

Hej alle, jeg har et nyt spørgsmål! (jeg har vedhæftet opgaven)

Til at starte med skal vi finde a og b for at kunne finde en regneforskrift. Der har jeg benyttet mig af regression. Jeg får a og b til dette: a= 1.079 og b =  0.147

Så min forskrift bliver således: f(x)=0.147*1.079x

Så skal jeg forklarer konstanterne i min regneforskrift. Der har jeg skrevet således: a er det samme som a=1+r hvor r er vækstralen. Vores vækstrale var altså 0.079 før vi benyttet os a formlen for a, og 0.079 er det samme som 7.9%.
Så a fortæller os at for hvert år der går stiger produktionen af råolie i mia. tønder med 7.9%. a er altså den årlige vækst.
b er vores begyndelses værdi, som fortæller os at der var 0.147 i år 1900.  

Så skal jeg finde ud af hvor stor ville produktionen have været i 1945, hvis denne udvikling var fortsat.

ogVi ved at der er gået 45 år fra år 1900, så det indsætter vi på x's plads i vores regneforskrift: 0.147*1.07945=så hvis produktionen var forsat havde produktionen af råolie i 1945 været 4.5.

Så skal jeg finde ud af I hvilket årstal er produktionen 0,750 mia. tønder.

Der har jeg sat 0.750 ind på f(x) plads og isoleret x, også fik jeg dette resultat: Nu ved vi at i år 1921 ville der have været 0.750 mia. tønder.

Nu skal jeg så besvarer dette spørgsmål: I 1945 var produktionen af råolie 2,6 mia. tønder, og i perioden fra 1945 til 1972 steg produktionen med 7,55% årligt. Beregn produktionen i 1972.

HVORDAN GØR JEG DET?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

TIl det sidste spm. benytter man oplysningen om den årlige procentuelle stigning, samt den faktiske værdi i 1945.

y = 2,6 · 1,07551972-1945


Svar #2
21. november 2013 af Manu0407 (Slettet)

AH! på den måde. Så jeg skal bare benytte mig af den formel også har jeg svaret ikke? :-)


Svar #3
21. november 2013 af Manu0407 (Slettet)

Jeg forstår dog ikke hvorfor man skal sætte de to årstal som eksponenter? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er jo forskellen mellem de to årstal, der er indgår i #1. Det er det antal år, der er forløbet fra 1945 til 1972.


Svar #5
21. november 2013 af Manu0407 (Slettet)

Nåååår ja, ups, hæhæ..


Svar #6
21. november 2013 af Manu0407 (Slettet)

er det så 18.55 %?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvad skal det være svaret på?

Spørgsmålet er: Beregn produktionen i 1972 .


Svar #8
21. november 2013 af Manu0407 (Slettet)

Det fandt jeg ud af.. 


Svar #9
21. november 2013 af Manu0407 (Slettet)

Men.. så forstår jeg ikke mit resultat. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er produktionen i 1972, man finder: 18,55 mia tønder råolie.


Svar #11
21. november 2013 af Manu0407 (Slettet)

Nåååååår tak !


Skriv et svar til: ekspoentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.