Matematik

HJÆLP HJÆLP - Beregn rumfang, brændstof, liter osv!

29. november 2013 af SkoleElev3 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Det er beregnet, at en indbygger i S.A bruger 100 liter vand om dagen. Saudi Arabien har ca 26,5 mio indbyggere. det er ligeledes beregnet at et isbjerg, der transporteres til saudi arabien vil smelte til det halve rumfang under transporten.

HJÆLP HJÆLP! Har regnet ud at Saudi Arabien skal bruge ( 100 liter * 26.500.000 mio indbyggere = 2.650.000.000 liter =  2.650.000m3 vand på en dag.

3.6 Beregn rumfanget af et isbjerg i saudi arabien, der kan forsyne landet med vand til en dags forbrug.

3.7 Beregn rumfanget af et isbjerg i isfjorden, der kan transporteres til Saudi Arabien og forsyne landet med vand til en dags forbrug.

Prisen for en returbillet fra Kbh til Kangerlussuaq i 2006 er 4168,- kr. 25 procent af prisen går til flybrændstof.

4.4 Hvor meget koster brændstoffet pr. returbillet? Er det så ikke bare 4168 * 0,25 = 1042 kr?

4.5 Hvor meget koster brændstoffet, der skal bruges for at transportere en person en kilometer?

En almindelig bil kører ca 10 km på 1 liter benzin. En liter benzin koster ca 10,50 kr pr liter 

4.6 beregn brændstofsudgifterne pr. person pr. km ved 1, 2, 3 og 4 personer i bilen.

4.7 sammenlign brændstofsudgifterne pr. person pr. km ved transport i bil og i fly.


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. november 2013 af lfdahl (Slettet)

100 liter * 26.500.000 (mio) indbyggere = 2.650.000.000 liter =  2.650.000 m3 vand på en dag.

Frosset vand har massefylden: ρis = 0,917 g/cm3 = 917 kg/m

Vands massefylde er præcis: ρvand = 1000 kg/m3

3.6 En dags forbrug vil kræve et isbjerg i S.A. med rumfanget: 2.650.000*(1000/917) m3 = 2.889.858 m3

3.7 Et isbjerg i Isfjorden skal have det dobbelte rumfang, altså: 5.779.716 m3

4.4 Jo, det er rigtigt. Brændstoffet per returbillet for denne rute vil koste: 1042 kroner.

4.5 1 km´s kørsel kræver ca. 1/10 liter benzin, hvilket så svarer til brændstofudgiften:  (1/10)*10,50 = 1,05 kroner.

4.6 Brændstofudgifterne per person pr. km er da:

1,05 kroner (1 person i bilen)

1,05/2 = 0,525 kroner (2 personer i bilen)

1,05/3 = 0,35 kroner (3 personer i bilen)

1,05/4 = 0,26 kroner (4 personer i bilen)

4.7 Afstanden mellem København og Kangerlussuaq er i fugleflugt ca. 3534 km. 

Brændstofudgiften per person pr. km. ved transport i fly er da: 1042/3534 = 0,295 kroner, som skal sammenlignes med priserne i 4.6.


Svar #2
30. november 2013 af SkoleElev3 (Slettet)

Tak!


Skriv et svar til: HJÆLP HJÆLP - Beregn rumfang, brændstof, liter osv!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.