Matematik

Beregning af pyramidestub

30. november 2013 af ThaDoews (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg er kommet i beknep med beregning af en pyramidestub.

Stubben har en samlet volumen på 90.000m3 og siderne går 1m ud og 2m op. Hvordan dælen finder jeg arealet af toppen og bunden samt længden på siderne?

Kom gerne med et beregningseksempel. Google er ikke særlig hjælpsom ;(

MVH. Simon


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2013 af lfdahl (Slettet)

Jeg går ud fra, at det er en pyramide med kvadratisk grundflade med arealet b2

Der gælder da:    (1).  V = (1/3) b2 h = 90.000 og     (2). Atop = 2 b s

Sidernes hældning er 2, hvilket medfører: (3). b = h og   (4). h2 + (h/2)2 = s2

a. bestem h v.hj.a. (1) og (3).

b. bestem s v.hj.a. (4).

c. bestem i (2) Atop


Svar #2
30. november 2013 af ThaDoews (Slettet)

Ja hele pyramidestubben er kvadratisk. Det er ikke en keglestub.

Din udledning giver ikke meget mening for mig.

Det vil sige at for at finde h, så får jeg formlen:

h = kvrod(V/(1/3)) ?

Ud fra dén formel får jeg:

h = b =520m

s = 581m

A_top = 603.738m^2

Det synes jeg ser helt helt forkert ud! Jeg synes det er et meget stort top_areal. Hverken top eller bund burde være så store.

Gider du give en mindre hånd?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2013 af lfdahl (Slettet)

Du skal bruge kubikrod, da der gælder:

V = (1/3) h3  ⇒ h = 3√(3V) = 64,63 m ⇒ Abund = 4177 m2

Det giver så: s = 72,26 m og dermed Atop = 9341 m2


Svar #4
30. november 2013 af ThaDoews (Slettet)

Takker mange gange! Der var lige noget der smuttede der i overflytningen.

Hvordan finder jeg så bundarealet? Det må da bare være b * b * 2, men det får jeg til mindre end toparealet?!?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. november 2013 af lfdahl (Slettet)

Bundarealet er Abund = b2 = 4177 m2

Det er vel indlysende, at bundarealet er mindre end toparealet eller?

Hvis højden h = 0 fås: Atop = Abund

Der gælder generelt: Atop ≥ Abund


Svar #6
30. november 2013 af ThaDoews (Slettet)

Kommer jo an på hvordan pyramiden vendes jo! hehe

Jeg har et sammenligningsgrundlag og ud fra det blev jeg nødt til at indføre en anden konstant for højden.

Jeg fik det hele til at fungere. Tusinde tak for din hjælp!

Jeg vil ikke smide min løsning op da den kun er relevant for mig...


Skriv et svar til: Beregning af pyramidestub

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.