Matematik

Danmarks BNP og tiden

30. november 2013 af SuzanShaker (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået en opgave der lyder: 

Tabellen viser sammenhørende værdier af Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) og tiden.

I en model antages det, at BNP er en funktion P af tiden t (m °alt i antal °ar efter 1994) af typen

År 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000

BNP ( i mia. kr.) 1090 1124 1156 1193 1219 1250 1294

P(t)=P0 ·at 

hvor P0 og a er tal.

(a) Benyt tabellens data til at bestemme tallene P0 og a.

(b) Benyt modellen til at beregne Danmarks bruttonationalprodukt i 2006, og sam- menlign med Danmarks faktiske bruttonatinalprodukt i 2006, som var 1638 mia. kr. 

_____

Jeg har tastet tallende ind i N-spire og brugt ekponentiel funktionen, men ender op med nogle helt voldsomme tal. er der nogen, der ved hvordan jeg løser opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2013 af peter lind

Mener du P=P0*a*t som du rent faktisk skriver eller mener du P = P0*at ? Under alle omstændigheder skal du bruge regrssionsanalyse på de data. At sige du har tastet tallene ind siger jo ikke noget om hvordan du har brugt tallene. Det kan måske betale sig at angive funktionen t som antal år efter 1994 så t=0 i 1994


Svar #2
30. november 2013 af SuzanShaker (Slettet)

Jge mener P = P0*at, det var en tastefejl. 

Jeg har sat det som en eksponentiel regresion på lommeregnerne, men er gået i stå. får en b og en a værdi frem, men ved ikke hvordan jeg skal arbjede ud fra dem. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2013 af peter lind

Hvis du har gjort som jeg foreslog med at regne ud fra år 1994 vil b være BNP år 1994 i modellen. Hvis du har brugt selve de angivne årstal vil b være BNP år 0(som ikke eksisterer i den formelle kalender). BNP år 0 går tilbage til en tid hvor modellen helt sikkert ikke holder. Desuden kan brugen få nogle praktiske beregningsmæssige problemer.


Svar #4
30. november 2013 af SuzanShaker (Slettet)

Er stadig i tvivl om, hvordan jeg bestemmer p0 og a.

-Tror jeg henvender mig et andet sted, forstår nemlig ikke helt hvor du vil hen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. november 2013 af SuneChr

# 4
# 3 vil sikkert give mig ret i:

Den eksponentielle model, som er bygget op på tallene fra år 1994 til 2000 ,
løber løbsk, (dog i modsat retning,) når vi når ikke meget ud over år 2000.
I år 2006 vil, iflg. modellen, BNP være beregnet til 1527 mia kr mod den reelle på 1638 mia kr.
Det giver en forskel på  111 mia kr.
Et tal, hvor selv vor finansminister Bjarne Corydon, ville kunne ryste.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)


Skriv et svar til: Danmarks BNP og tiden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.