Matematik
Vis, at
Vis at Σ(1/n6,n=1..∞)=Π^6/945
vi kender
fourierrækken: Σ((-1)n+1/n3*sin(nt),n=1..∞)
funktion: f(t) =1/12*(Π2t-t3)
Jeg kan ikke se hvordan jeg skal vise det ?
Svar #1
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)
Man kan benytte sammenhængen mellem zetafunktionen og Bernouilli tallene:
ζ(2k) = ∑∞n=1 1/n2k = π2k · ( (-1)k-1·22k-1/(2k)! ) · B2k ,
så
∑∞n=1 1/n6 = ζ(6) = π6 · (25/6!) · B6 = π6 · 25 / (6! · 42) = π6 / (33·5·7) = π6 / 945 .
Svar #2
03. december 2013 af lfdahl (Slettet)
Du kan også benytte Parsevals identitet.
Iflg. dit oplæg er f(t) = (1/12)(π2t-t3), som har fourierkoefficienterne: an = (-1)n+1/n3 ⇒|an|2 = 1/n6.
Man får:
Svar #3
04. december 2013 af lfdahl (Slettet)
Rettelse til #2 - og måske til #0:
Parsevals identitet udtrykkes egentlig:
- heraf fås:
- men det betyder enten, at koefficienten i udtrykket for f(t) burde være 1/6 og ikke 1/12,
eller at an = (-1)n+1/(2n3).
Svar #4
05. december 2013 af lfdahl (Slettet)
#0
En beregning af fourierkoefficienterne giver:
- så det var her fejlen lå.
Skriv et svar til: Vis, at
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
