Kemi

Syrebase reaktion

07. december 2013 af Marc2105 - Niveau: B-niveau

I en 0,0500 M vandig opløsning af methansyre (myresyre) måles pH til 2,54.

a) Beregn protolyse graden (dissociationsgraden), ?, for methansyre i opløsningen.

b) Beregn ud fra målingen styrkekonstanten Ks for methan syre.

Til 1,00 L af opløsningen sættes 3,78 gram natrium methanoat (NaHCOO). Antag at opløsningens volumen ikke ændres ved tilsætningen.

c) Beregn pH for den nye opløsning.

Der tilsættes nu 40 mL 1,00 M saltsyre.

d) Hvad bliver pH for opløsningen nu?

Jeg har selv lavet opgave a  og b, men er gået lidt i stå i opgave c og d, er der nogen som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2013 af mathon

a)        

                    [H3O+] = 10-pH = 10-2,54 = 0,002884

                    α = 0,002884 / 0,05 = 0,058 = 5,8%


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2013 af mathon

b)
                   [H3O+]2
              ------------------- = Ks
               0,05 - [H3O+]

uden enheder

                    0,0028842
              ---------------------- = Ks = 1,77·10-4
               0,05 - 0,002884


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2013 af mathon

c)

    M(HCOONa) = M(HCO2Na) = sum({1,1,2,1}*{1.008,12.011,15.999,22.990}) g/mol = 68,007 g/mol

    n(HCOONa) = n(HCOO-) =  (3,78 g) / 68,007 g/mol = 0,055583 mol
    
    pKs = -log(Ks) = -log(1,77·10-4) = 3,75

pufferligningen:

                             pH = pKs + log(nb /ns)

                             pH = 3,75 + log(0,058•0,05 + 0,055583 / ((1-0,058)•0,05))  = 3,84


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2013 af mathon

d)
        40 mL 1,00 M saltsyre
                                               n(H3O+) = (0,040 L) • (1,00 mol/L) = 0,040 mol
       ækvivalerende
                                               0,040 mol HCOO-

                           pH = 3,75 + log(0,058•0,05 + 0,055583 - 0,040 / ((1-0,058)•0,05) + 0,040)  = 3,08


Svar #5
07. december 2013 af Marc2105

Tusind tak mathon ! :D

Men jeg forstår ikke helt din sidste udregning i opgave c??

Du går fra: 

 pH = pKs + log(nb /ns)

Til

Ph = pKs + log(a * Cs + n_b / ((1 - a) * Cs))??


Svar #6
07. december 2013 af Marc2105

Kan du ikke opskrive reaktionsskemaet på det, tror det ville hjælpe mig ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. december 2013 af mathon


                                                 HCOOH       +     H2O    <--->   HCOO- (aq)   +   H3O+ (aq)
ligevægtsmolariteter / M        (1-0,058)•0,05                            0,058·0,05      0,058·0,05
                                                 0,0471                                          0,0029           0,0029


Skriv et svar til: Syrebase reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.