Kemi

navngivning af molekyler

25. december 2013 af migxx (Slettet) - Niveau: C-niveau

er der nogen der kan nogle eksempler på navngivning af molekyler?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. december 2013 af 123434 (Slettet)

"

Navngivning af kovalente forbindelser

Kemiske forbindelser af ens grundstoffer gives samme navn som grundstoffet.

Kemiske forbindelser af 2 forskellige grundstoffer navngives ved dannelsen af et fællesnavn, hvortil føjes endelsen "-id".

Man anvender de græske talord som forstavelser til at fortælle, hvor mange atomer der er af hvert grundstof. Hvis der kun er ét atom af slagsen kan man undlade at skrive noget. 

Forstavelser til kovalente forbindelser
Mono- = 1
Di- = 2
Tri- = 3
Tetra- = 4
Penta- = 5
Hexa- = 6
Hepta- = 7
Octa- = 8
Nona- = 9
Deca- = 10

ex. HCl hedder hydrogen-chlor-id, der sammentrækkes til hydrogenchlorid.
CuO hedder kobber-ox(ygen)-id, der sammentrækkes og forkortes til kobberoxid.
FeS hedder jern-sulfur-id, der sammentrækkes og forkortes til jernsulfid.
CO2 hedder carbondioxid (kuldioxid).
BF3 hedder bortriflourid.
ICl hedder iodmonochlorid (eller iodchlorid).
N2O3 hedder dinitrogentrioxid."

http://www.natlex.dk/navngivning.html


Svar #2
25. december 2013 af migxx (Slettet)

tak for dit hurtige svar :) men jeg har læst det inde på den hjemmeside, forstår det bare ikke rigtigt, skal have det mere pædagoisk hehe .. 


Skriv et svar til: navngivning af molekyler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.