Matematik

Funktioner

27. januar 2014 af MM111 (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Hej er der en venlig en der kan hjælpe mig med min opg. Den Lyder følgende:
Tegn det grafiske billede af følgende funktioner. Angiv for hver af graferne i hvilket punkt de skærer 1. Og 2. Aksen.
A) y=2x+4. B) y=-1/2x-3

Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2014 af Hjorthen8 (Slettet)

begge af dine funktioner er linære, dvs de begge er skrevet på formen y=ax+b

hvoraf b fortæller dig hvor grafen skære 2. aksen

og a fortæller dig at hvis du lader x-koordinaten stige med en, vil y-koordinaten stige med a

var det hjælp nok eller skal jeg være mere specifik? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. januar 2014 af PeterValberg

Graferne for funktionerne kan fx tegnes i GeoGebra (du finder programmet gratis på Internettet).
Alternativt kan du benytte WordMat (gratis plugin til MS Word, - findes på nettet).

Skæring med y-aksen:

Indsæt x = 0 i de to forskrifter og beregn y.
Grafen skærer y-aksen i punktet (0,"den y-værdi du får")

Skæring med x-aksen:

Sæt y = 0 i de to forskrifter og bestem x.
Grafen skærer x-aksen i punktet ("den x-værdi du får",0)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. januar 2014 af 123434 (Slettet)

a er hældningskoefficienten/stigningstallet, som fortæller noget om, hvor meget den stiger. a indikerer, hvor stejl eller smal forskriften er.

b, konstantleddet, er skæringen med y-aksen

a og b er konstante, hvor x er variabel


Svar #4
27. januar 2014 af MM111 (Slettet)

Du må godt være lidt mere specifik, det ved jeg godt på forhånd :) ''hjorthen8'

Brugbart svar (1)

Svar #5
27. januar 2014 af Hjorthen8 (Slettet)

jo så ved du jo hvor linjerne skære 2. aksen

derefter kan du jo bare sætte din y-værdi til 0 

så funktionerne vil lyde 

0=2x+4 og 0=-1/2x-3

isoler x på den ene side af lighedstegnet og du ved hvor funtionerne skære 1. aksen

når du ved det kan du jo nemt tegne en lige linje mellem de to punkter (og fortsætte linjen yderligere) :D 


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. januar 2014 af Krabasken (Slettet)

y = 2x + 4
Vi sætter x = 0
y = 2*0 + 4 = 4
Altså går linien gennem punktet (0,4)
Nu sætter vi x = 1
y = 2*1 + 4 = 6
Altså får vi endnu et punkt på linien, nemlig (1,6)
Tegn nu linien gennem de to punkter.
---------------
Ligeledes med den anden linie.
;-)


Svar #7
29. januar 2014 af MM111 (Slettet)

Tusind tak allesammen:D

Brugbart svar (1)

Svar #8
30. januar 2014 af Hjorthen8 (Slettet)

var da så lidt :D 


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.