Matematik

differentialligninger - logistisk vækst

03. februar 2014 af Wihi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 1:

Funktionen y(t) opfylder den logistiske diff.lign. 

y'=ay (M-y),  og der gælder y(0)=3000, y'(0)=3600 og y'(t) --> 15000, når t ---> uendelig

a) bestem tallene a og M. 

b) find en forskrift for y(t)

Opgave 2: 

bestem for diff. ligningen g'/g =10-2g den løsning g(x), for hvilket det gælder, at g(0)=4. 

please hjælp!! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2014 af peter lind

Hvis ikke løsningen til den differentialligning står i din bog eller formelsamling kan du løse den ved brug af separation af variable. Til a) kan du også bruge at for t->∞ går y'(t) mod 0. Dernæst kan du ved at indsætte startbetingelserne i differentialligningen finde a


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

I Opg 1, menes der ikke y(t) --> 15000, for t → ∞ ?

I Opg 2 løser man den logistiske ligning g' = g·(10 - 2g) = 2g·(5 - g)


Svar #3
03. februar 2014 af Wihi (Slettet)

Jo, det gør der Andersen11.. skrev forkert. 


Svar #4
03. februar 2014 af Wihi (Slettet)

#2: Bruger du en formel i opgave 2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Løsningen er så

y(t) = M/(1+c·e-aMt) .

Da y(t) → M for t → ∞ , er M = 15000 , og af differentialligningen har man

3600 = a·3000·(15000 - 3000) .

Bestem nu a.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, jeg gangede ligningen med g.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. februar 2014 af mathon

hvorefter
af
                              g'(x) = 2•g(x) • (5 - g(x))

                                                  5           
                              g(x) = -----------------
                                         1 + C·e-5·2·x

                                                 5           
                              g(x) = ----------------
                                         1 + C·e-10x

                              
                      


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. februar 2014 af mathon

og
                                                 5           
                              g(0) = ---------------- = 4
                                         1 + C·e-10·0

                              1 + C = (5/4)

                               C = (5/4) - (4/4) = 1/4

                                                   5           
                              g(x) = --------------------
                                         1 + (1/4)·e-10x


Skriv et svar til: differentialligninger - logistisk vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.