Matematik

Find samtlige løsninger til differentialligningen

10. februar 2014 af hug,go (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Find samtlige løsninger til differentialligningen:

y’(t)+2y(t) = e^(-2t )

er der nogen der kan hjælpe mig lidt igang? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt panserformlen, dvs. den generelle løsning til den inhomogene lineære differentialligning af 1. orden.


Svar #2
11. februar 2014 af hug,go (Slettet)

Ind til videre har jeg skrevet følgende:

Find samtlige løsninger til differentialligningen:

y'(t)+2y(t)=-2t

Ved en lineær differentialligning af første orden forstås en differentialligning der kan skrives på

formen y’(t)+p(t)*y(t)=q(t), hvor p(t) og q(t) er funktioner af t.

Idet vi forudsætter, at funktionerne p og q er kontinuerte i et interval I, gælder følgende sætning (panserformlen):

y(t)=e-∫ p(t)dt ∫ q(t)e∫ p(t)dtdt+Ce-∫ p(t)dt

hvor C er en vilkårlig (arbitrær) konstant.

Panserformlen er ret kompliceret, så vi foretrækker følgende omskrivning:

 Samtlige løsninger til den inhomogene differentialligningen y'+p(t)*y(t)=q(t) , er givet ved y(t)=yp(t)+C*yh(t) , hvor C er en vilkårlig (arbitrær) konstant

 yh(t)=e-∫ p(t)dt er en løsning til den homogene differentialligning

 yp(t)=yh(t) ∫(q(t)/yh(t)) dter en (partikulær) løsning til den inhomogene differentialligning,

Men er lidt i tvivl om hvor meget af det der er rigtigt, og hvordan jeg bruger det på min formel


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Indsæt i panserformlen med p(t) = 2, og q(t) = e-2t . Så er ∫ p(t) dt = 2t , og den fuldstændige løsning er så

y(t) = e-2t · (∫ e2t·e-2t dt + c)

      = e-2t · (t + c)


Skriv et svar til: Find samtlige løsninger til differentialligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.