Kemi

Lamberths Beers Lov.

27. februar 2014 af Jyden1996 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen, sidder og arbejder på min SRO, og jeg er fanget i spørgsmålet:
forklar Lamberths Beers Lov
er der nogen der kan hjælpe mig?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2014 af mathon

Erfaringsmæssigt
                                svækkes lysintensiteten ved passage af en opløsning.

Dette fænomen benyttes til med en standardkuvette at bestemme absorbansen og dermed opløsningens molaritet.
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. februar 2014 af mathon

Lysabsorption retter sig efter to love: Lamberts og Beers love,
der siger

1)   Lamberts lov:

                                            \ln \left ( \frac{I}{I_0} \right )= - k*L

    Her er I lysintensiteten, efter at lyset har passeret gennem kuvetten. I0 er lysintensiteten umiddelbart før lyset
    begynder passagen gennem opløsningen. Karrets bredde (opløsningens "længde") kaldes L. k er en
    proportionalitetskonstant.

    Denne lov udtrykker, at absorptionen er ligefremproportional med lagtykkelsen for det absorberende stof.

1)   Beers lov:

                                            \ln \left ( \frac{I}{I_0} \right )= - k*c

    hvor c er stoffets molære koncentration. Denne lov siger, at absorptionen er ligefremproportional med
    koncentrationen.
    Begge lovene kan kombineres i følgende udtryk:

                                            \ln \left ( \frac{I}{I_0} \right )= - k*L*c

    Lambert-Beers lov forudsætter, at lysintensiteten kun nedsættes ved absorption og eksempelvis ikke ved         tilbagekastning af lys, som det sker i kolloide opløsninger og i koncentrerede opløsninger.


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. februar 2014 af mathon

Da absorptionen varierer med lysets bølgelængde
angives formlen ofte:

                                         \ln \left ( \frac{I}{I_0} \right )= - \xi _\lambda *L*c

eller

                                         I= I_0*e^{- \xi _\lambda *L*c}

med absorbansen:
                                        A= \xi _\lambda *L*c

hvor \xi _\lambda kaldes ektinktionskoefficienten.

                                       


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. februar 2014 af mathon

ektinktionskoefficienten  -->  ekstinktionskoefficienten.


Skriv et svar til: Lamberths Beers Lov.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.