Matematik

Ligninger - hvordan skal de løses?

27. februar 2014 af 321bj (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej. Jeg håber I kan hjælpe mig med disse ligninger. Jeg ved simpelhen ikke, hvordan jeg skal bære mig ad med at finde x-værdien - jeg forstår dem ikke.

Opgaven:

Ligningerne er fremkommet ved at sætte y = 0.

x2 = 0

2x2 = 0

x2 - 4 = 0

(x - 1)2 = 0

(x + 1)2 = 0

x2 + 2x =x(x + 2) = 0

(x + 1)*(x - 2) = 0

Jeg skal finde værdien af x i hver ligning - og jeg skal være opmærksom på, der i nogle tilfælde kan være 2 løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2014 af mathon

                                                                 løsningerne kan aflæses direkte ved brug af nul-reglen

x2 = 0

2x2 = 0

x2 - 4 = (x+2)(x-2) = 0

(x - 1)2 = 0

(x + 1)2 = 0

x2 + 2x = x(x + 2) = 0

(x + 1)*(x - 2) = 0


Svar #2
27. februar 2014 af 321bj (Slettet)

Jeg ved godt, dette spørgsmål lyder dumt, men hvad er nulreglen? (jeg kan ikke huske det og har glemt min formelssamling oppe i skolen)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2014 af Chrystine (Slettet)

Det er ikke sikkert, at du har hørt om den, når du går i 9.klasse.

Den siger, at hvis to tal ganget sammen giver nul, så er det ene eller det andet (eller begge) tal nul.

Har du problemer med x2 =0?
Du skal finde et tal, der ganget med sig selv giver 0.
Prøv med nogle forskellige tal, husk også at prøve tallet 0.


Svar #4
27. februar 2014 af 321bj (Slettet)

Ok mange tak for forklaringen, men er 0 ikke det eneste tal, der ganget med sig selv giver 0?


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. februar 2014 af mathon

#4
     Jo!
              hvilke løsninger
                         har               (x+2)(x-2) = 0


Svar #6
28. februar 2014 af 321bj (Slettet)

er det ikke x2 = 0?


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. februar 2014 af mathon

#5

#4
                   løsninger
                         til               (x+2)(x-2) = 0

                        x = -2      x = 2


Svar #8
28. februar 2014 af 321bj (Slettet)

Ok mange tak for hjælpen.

Grunden til løsningerne er 2 og -2, er det fordi, hvis man lægger 2 til/trækker 2 fra x, giver y 0?


Svar #9
28. februar 2014 af 321bj (Slettet)

Jeg har prøvet at regne a, b og cog har fået følgende resultater. Er det korrekt og er udregningen korrekt?

A: √0 = 0 dvs. x = 0

B: 2*√0 = 0 dvs- x = 0

C: √4 = 2 ....  -2*-2 = 4 og 2*2 = 4 dvs. x = 2 og -2


Brugbart svar (1)

Svar #10
28. februar 2014 af mathon

d)
          (x - 1)2 = 0
             x = 1


Svar #11
28. februar 2014 af 321bj (Slettet)

Mange tak

er e løst rigtigt?

x2 + 12 --> √1 = 1

dvs. x = 1

Hvordan skal f og g løses?


Brugbart svar (1)

Svar #12
28. februar 2014 af mathon

f)

             x•(x + 2) = 0

                x = -2   v   x = 0


Skriv et svar til: Ligninger - hvordan skal de løses?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.