Matematik

Jeg forstår ikke mine resultater (Eksponentiel funktion). "y = 6,0175e0,0084x"

05. marts 2014 af FreddieN (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen! :-)

Jeg har brug for hjælp, til at forstå denne ligning "y = 6,0175e0,0084x".

Jeg har plottet mine punkter fra en tabel ind i et punktdiagram. Jeg er blevet bedt om at finde den bedste rette kurve (hvilket jeg ikke er sikker på jeg har gjort rigtigt). Dernæst har jeg skulle bestemme en regneforskrift for den eksponentielle sammenhæng, som kurver viser (y = 6,0175e0,0084x).

Hvad laver det "e" i ligningen? Jeg har ikke set ligninger med sådan et "e" i sig før.

Og nu skal jeg begerne og aflæse fordoblingstiden.

Jeg læste at fordoblingstiden kan findes ved T2=Log(2)/Log(a). Og så vidt jeg kan forstå, så er 0,0084 a, i denne sammenhæng. (y=b*a^x).

Det regnede jeg i Nspire og fik resultatet: t2=−0.145024. Kan det virkelig passe?

Intet af dette giver mening for mig, da mine svar tyder på at kurven er faldende og ikke stigende.

Jeg har vedhæftet en fil fra Excel, som jeg brugte til at lave mit diagram i.

Jeg håber at der er nogle af jer som kan hjælpe mig med at forstå dette. Det ville være en stor hjælp.

Vedhæftet fil: Ma4.xlsx

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Den bedste rette linie findes ved at lave regression med en lineær model.

Dernæst har du fundet en eksponentiel model. Du har fundet en model af formel

y = b · ekx = b · (ek)x ,

så ek er lig med konstanten a i modellen  y = b · ax

altså

a = ek = e0,0084 = ...

Betænk, at ex er den naturlige eksponentialfunktion.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. marts 2014 af peter lind

Formlen er y = 6,0175*e0,084x hvor e er grundtallet for den naturlige algoritme. Funktionen er voksende, så man kan tale om en fordoblingstid. Din forståelse af hvad a er er forkert a=e0,0084


Svar #3
05. marts 2014 af FreddieN (Slettet)

Mange tak for svarene, det hjalp lidt. 

Men jeg er bange for at jeg stadig ikke forstår det helt. Så altså a=e0,0084. Men hvad er "e" så?

Er "e" et tal? Og i så fald, hvordan regner man sig til det? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Genlæs sidste linie i #1. ex er den naturlige eksponentialfunktion. Tallet e ≈ 2,71828 er grundtallet for den naturlige logaritmefunktion ln(x) .

ex = exp(x)

De fleste lommeregnere har en speciel funktion for den naturlige eksponentialfunktion.


Svar #5
05. marts 2014 af FreddieN (Slettet)

Fik lige plottet det ind i Nspire igen. Nu ser det sådan ud. 

t2=((log(2,10))/(log(e^(0.0084),10)))  t2=82.5175

Kan det passe? Har jeg gjort det rigtigt nu?

Eller skal jeg dividere t2, med 10? Siden at Nspire siger Log10?

(Jeg er ikke så god til det med logaritmer) 


Svar #6
05. marts 2014 af FreddieN (Slettet)

#4

Tak, det vidste jeg ikke. Tror jeg er ved at få styr på det nu! :D


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Fordoblingstiden er

T2 = ln(2)/ln(a) = ln(2)/ln(e0,0084) = ln(2)/0,0084 = log(2) / (0,0084·log(e))


Svar #8
05. marts 2014 af FreddieN (Slettet)

Her er to screenshots af hvordan jeg fik det til at se ud i Nspire.

Vedhæftet fil:Fordoblingstid (In).png

Svar #9
05. marts 2014 af FreddieN (Slettet)

Her er det andet :-)

Vedhæftet fil:Fordoblingstid (Log).png

Brugbart svar (1)

Svar #10
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Den naturlige logaritmefunktion hedder ikke in(), men ln(), dvs LN() skrevet med små bogstaver.


Brugbart svar (1)

Svar #11
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er korrekt.

ln(2)/0,0084 = 83 .

Da du kun har angivet konstanten 0,0084 med 2 betydende cifre, er der ikke belæg for at angive T2 med 6 betydende cifre.


Svar #12
05. marts 2014 af FreddieN (Slettet)

Nå, ok. Skrev In, for jeg troede det var det. Npsire ændre det til in. Tak det skal jeg huske :-)

Har brugt ligningen du foreslog i #7. Får det samme resultat som med den anden logaritmeligning.

Så fordoblingstiden er altså t2=82.5175?


Brugbart svar (1)

Svar #13
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Fordoblingstiden er T2 = 83 til den nøjagtighed, hvormed du regner.


Svar #14
05. marts 2014 af FreddieN (Slettet)

Jamen jeg får jo t2=82.5175. Runder jeg det op til 83?


Brugbart svar (1)

Svar #15
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Du har jo kun angivet konstanten e0,0084 i din model til 2 betydende cifre, så det giver ingen mening at angive en fordoblingskonstant med 6 betydende cifre.


Svar #16
05. marts 2014 af FreddieN (Slettet)

Ok, jeg forstår. Du skal have mange tak for hjælpen Andersen11! :D


Skriv et svar til: Jeg forstår ikke mine resultater (Eksponentiel funktion). "y = 6,0175e0,0084x"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.